Povučena poternica: Luka Bojović slobodan u Srbiji

0

Srbija više ne traži izručenje Luke Bojovića iz Španije, pošto je povučena poternica koja je za njim bila raspisana nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, i jer je kaznu od 15 meseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje poternice, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić Tanjugu.

Bojović je „slobodan čovek“ u Srbiji, mada u španskom zatvoru služi kaznu od 18 godina zatvora na koju je prošle godine pravosnažno osuđen u Madridu.

Naime, za Bojovićem je 2010. godine raspisana poternica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Ssoka iste godine kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najpre zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je zimus potvrdio i Apelacioni sud, posle čega je povučena poternica marta ove godine.

Bojović je u toku bekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, a pored pomenutih krivičnih dela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam meseci zatvora od ukupne kazne, jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritovru osam meseci pre izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam meseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji, što znači da je Bojović praktično „slobodan čovek“ u Srbiji.

On je međutim u Madridu prošle godine pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji nazivaju „Arkanovi tigrovi“.

Bez obzira na Bojovića, Srbija i dalje traži izručenje Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića koji su sa Bojovićem uhapšeni u Valensiji po našim poternicama, ali zbog krivičnog postupka vođenog u Sspaniji nisu još izručeni Srbiji.

Izručenje Bojovića, Milisavljevića i Petrića je odobreno još 2013. godine, ali je odloženo do okončanja postupka protiv njih u Sspaniji.

Iako su prošle godine pravosnažno osuđeni u toj zemlji nisu još izručeni Srbiji.

Bojović je u Srbiji bio uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbegle pripadnike „zemunskog klana“, međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta na 15 meseci zatvora.

Mediji u Srbiji pominju Bojovića kao jednog od većih „bosova“ na Balkanu, Sspanci kao „Arkanovog tigra“.

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*