Позив хрватском државном врху да се извини жртвама „Олује”

0

Иницијатива младих за људска права подсећа се да није било искреног извињења жртвама злочина за које је недвосмилено утврђено да су их починили припадници јединица под контролом Хрватске.

Загреб – Иницијатива младих за људска права позвала је председницу Хрватске Колинду Грабар-Китаровић и премијера Андреја Пленковића да упуте извињење жртвама злочина који су почињени за време и после војно-полицијске акције „Олуја”.

У саопштењу поводом представљеног приручника за политичаре „Како се извинити за злочине”, Иницијатива је оценила да је дужност премијера и председнице „да упуте извињење које је првенствено важно жртвама злочина, а потом и друштву у целини”.

„Циљ извињења је оснажити друштво у целини да се суочи с разлозима који су узроковали конфликте и насиље и омогућили масовно кршење људских права, као и да се недвосмислено потврди чињеница да су се злочини догодили и да су проузроковали неизмерну штету жртвама”, наводи се у саопштењу. Иницијатива је истакла да у Хрватској „постоји недостатак разумевања политичара за дужност адресирања злочина из прошлости за које одговорност сноси Хрватска”.

„Важно је нагласити да одговорност не представља кривицу народа и државе. Кривицу за злочине носе поједине особе и она се утврђује осуђујућом пресудом, а политичари, друштво и сваки грађанин имају одговорност осудити те злочине”, оцењује се у саопштењу објаљеном на сајту Иницијативе.

Подсећа се да 23 године после завршетка рата ниједан високи државни функционер није упутио „искрено извињење жртвама злочина и тешких кршења људских права за које је недвосмилено утврђено да су их починили припадници институција Хрватске или јединица под контролом Хрватске и да се однос политичара према жртвама погоршава из године у годину”.

„Чињеница је и да одговорни нису приведени правди, што још више указује на нужност извињења као облика симболичког препознавања патње жртава и минимума моралне сатисфакције за жртве”, упозорила је Иницијатива младих за људска права.

Оцењује се да би извињење државног врха могло „снажно допринети помирењу држава и друштава, препознавању патње преживелих и породица жртава злочина, као и враћању њиховог достојанства”.

„Први који су дужни упутити извињење жртвама Олује су председница и премијер. С обзиром на функцију коју обављају, овим симболичким гестом имају прилику да покажу да је држава спремна да призна чињенице, преузме одговорност за злочине и обезбеди да такве радње не наиђу на одобравање и да се више не понове”, оцењују из Иницијативе. Уз то се истиче да би искрено извињење највиших државних функцоинера показало да друштво има снаге да се суочи с прошлошћу, као и да призна и осуди нехумана дела. (Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*