Позиви у плавим ковертама: Kо се не вакцинише против заразних болести, плаћа 150.000 динара!

0

У Вршцу је 500 грађана који су рођени 1992. године добило позив за вакцинисање против заразних болести. Kо се не одазове, инспекција ће га казнити.

Домови здравља у Србији шаљу на кућне адресе плаве коверте с позивом за вакцинацију. Kо се не одазове, платиће 150.000 динара!

Један од примера је и Дом здравља Вршац, који је недавно послао обавештење грашанима рођеним 1992, године у Вршцу да севакцинишу од заразних болести с упозорењем да ће,уколико се не одазову, платити казну од 450 до 6.000 динара.

Међутим, испоставило се да су ти обрасци стари, јер, по новом Закону о заштити становништва од заразних болести, казне су чак три пута веће – од 30.000 до 150.000 динара.

Директорка ДЗ Вршац др Родика Петку објашњава да нови образац нису имали.

– Обрасце даје Завод за јавно здравље из Панчева и то сви домови здравља имају и требало би сви да раде на исти начин како би се урадила имунизација и вакцинација становништва. У овом случају послати су обрасци на 500 адреса за антитетанус терапију. Односно, теталфан и тетабулин. Рецимо, неко се повредио и примио је антитетанус вакцину, након месец дана иде друга доза, трећа на годину дана и четврта на десет година. То је дакле терапија из четири дозе и када почнете обавезно је да је завршите. Ако се не поштује и ако се неко повреди опет, а није се одазивао на редовне дозе, терапија мора да почне поново и онда су то бачене паре и дозе – каже др Петку.

– Пацијент се повреди, прими прву дозу и после заборави. Ми водимо евиденцију и по закону смо дужни да их обавестимо да вакцина не би пропала. Неки којима смо послали треба да приме другу, неки трећу дозу – каже докторка и појашњава да казне не наплаћује дом здравље, већ санитарна инспекција завода за јавно здравље поступа по закону.

– Санитарна инспекција два пута годишње скупља документацију. Инспекција прво шаље опомену онима који се нису одазвали.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*