Познати чешки редитељ поручује: „Срби бежите од ЕУ и НАТО пакта, они су вам отели Косово“

0

Аутор потресног документарног филма „Отето Kосово“ и један од најутицајнијих чешких режисера данашњице, Вацлав Дворжак, од пре неколико дана је у Београду почео са снимањем документарца о Сребреници. Овај режисер објашњава намере тог филма, али и као један од утицајних антиглобалиста поручује Србима да не журе у Европску унију и НАТО.

– Већ доста дуго планирам да направим филм који ће предочити праву истину о догађајима у Сребреници. Свестан сам да је то велика рана како за муслимански, тако и српски народ због чега желим да широј јавности предочим праву истину – каже Дворжак.

Он је свестан да је после више од две деценије од трагичних догађаја и бројних пресуда Хашког трибунала тешко променити званичну верзију, али истиче да се неће ослањати на пресуде у Хагу, зато што је „тај суд пропагандна институција која нема никакве везе ни са правдом ни са истином“.

– Kако се озбиљно можете односити према суду који мења правила онако како му одговара, а правду дели тако да бројни злочини, посебно над Србима остану нерасветљени, а осумњичени ослобођени – пита се наш саговорник.

Дворжак се спрема да иде у Сребреницу, на лице места и да разговара са Србима и са муслиманима, са српским командантима, али и са Насером Орићем, Мајкама Сребренице…

– Желим да снимим обе стране, људе који су тамо живели, оне који су били сведоци тих догађаја. Свако од њих треба да исприча своју причу, а да гледалац сам дође до закључка шта је довело до рата и крви. Срби су урадили колико су могли да би скинули љагу са свог имена, али им у тој борби веома отежавају стране организације, медији и „пета колона“ попут Наташе Kандић и других. Потребно је и да више странаца, посебно из земаља ЕУ и НАТО проговори о рату на Балкану, а посебно када је реч о међународним злочинима и производњи џихада у срцу Европе – убеђен је Дворжак.

Са филмом „Отето Kосово“ он је покушао да чешкој али и светској јавности предочи део истине о страдању српског народа и ономе што се дешавало у српској покрајини, али филм је у Чешкој забрањен. Ипак, вели, посредством интернета видео га је огроман број људи, преведен је на неколико језика, свету је послата снажна порука.

Дворжак Србији препоручује да не жури са уласком у ЕУ, јер је, како каже, ЕУ у веома озбиљној, компликованој ситуацији, у рукама неспособних политичара који не виде реално светску ситуацију и притом су све марионете САД.

– Европљанима оваква ситуација више није „забавна“ и због тога све више јача национализам. Ипак, будућност Европе видим оптимистички, али претходно би требало да се ослободимо изнад- народних институција, бирократског апарата и кренемо из почетка – јасан је саговорник „Вести“.

Он Србима саветује да остану онакви какви јесу и да не улазе у НАТО.

– НАТО и ЕУ су два пипка једне хоботнице, америчко „масло“. САД желе да владају и покоре цео свет, а да од Европе направе своју колонију. Ма колико се Немачка чинила као лидер ЕУ она је заправо и даље окупирана и преко Ангеле Меркел само је продужена рука САД. Због чега бисте улазили у НАТО? Да ли зато што вас је бомбардовао, одузео Kосово или прокламовао џихад у Босни? Да ли је овим потезима показао да вам је савезник – пита на крају разговора за „Вести“ Вацлав Дворжак.

Руси нису непријатељи

На нашу констатацију да је нелогично да је толики противник НАТО, а Чешка је део ове Алијансе Дворжак одговара:

– Али, ја не желим да Чешка буде у НАТО. Не желим да моју земљу и народ неко користи као антиракетни штит, јер за мене Рус није непријатељ.

Премијера крајем године

Вацлав Дворжак се нада премијери филма о Сребреници до краја ове године.

– Имамо и финансијских, али и проблема са прикупљањем оригиналних видео-материјала и фотографија. Ту би нам добро дошла помоћ свих оних који располажу са том историјском грађом. У току су преговори са РТС, а када је реч о финансијама трошимо наш новац или донације наших пријатеља, власника успешних фирми. Нико из државних институција нам се до сада није обратио – каже Дворжак.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*