Poznati češki reditelj poručuje: „Srbi bežite od EU i NATO pakta, oni su vam oteli Kosovo“

0

Autor potresnog dokumentarnog filma „Oteto Kosovo“ i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice, Vaclav Dvoržak, od pre nekoliko dana je u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici. Ovaj režiser objašnjava namere tog filma, ali i kao jedan od uticajnih antiglobalista poručuje Srbima da ne žure u Evropsku uniju i NATO.

– Već dosta dugo planiram da napravim film koji će predočiti pravu istinu o događajima u Srebrenici. Svestan sam da je to velika rana kako za muslimanski, tako i srpski narod zbog čega želim da široj javnosti predočim pravu istinu – kaže Dvoržak.

On je svestan da je posle više od dve decenije od tragičnih događaja i brojnih presuda Haškog tribunala teško promeniti zvaničnu verziju, ali ističe da se neće oslanjati na presude u Hagu, zato što je „taj sud propagandna institucija koja nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa istinom“.

– Kako se ozbiljno možete odnositi prema sudu koji menja pravila onako kako mu odgovara, a pravdu deli tako da brojni zločini, posebno nad Srbima ostanu nerasvetljeni, a osumnjičeni oslobođeni – pita se naš sagovornik.

Dvoržak se sprema da ide u Srebrenicu, na lice mesta i da razgovara sa Srbima i sa muslimanima, sa srpskim komandantima, ali i sa Naserom Orićem, Majkama Srebrenice…

– Želim da snimim obe strane, ljude koji su tamo živeli, one koji su bili svedoci tih događaja. Svako od njih treba da ispriča svoju priču, a da gledalac sam dođe do zaključka šta je dovelo do rata i krvi. Srbi su uradili koliko su mogli da bi skinuli ljagu sa svog imena, ali im u toj borbi veoma otežavaju strane organizacije, mediji i „peta kolona“ poput Nataše Kandić i drugih. Potrebno je i da više stranaca, posebno iz zemalja EU i NATO progovori o ratu na Balkanu, a posebno kada je reč o međunarodnim zločinima i proizvodnji džihada u srcu Evrope – ubeđen je Dvoržak.

Sa filmom „Oteto Kosovo“ on je pokušao da češkoj ali i svetskoj javnosti predoči deo istine o stradanju srpskog naroda i onome što se dešavalo u srpskoj pokrajini, ali film je u Češkoj zabranjen. Ipak, veli, posredstvom interneta video ga je ogroman broj ljudi, preveden je na nekoliko jezika, svetu je poslata snažna poruka.

Dvoržak Srbiji preporučuje da ne žuri sa ulaskom u EU, jer je, kako kaže, EU u veoma ozbiljnoj, komplikovanoj situaciji, u rukama nesposobnih političara koji ne vide realno svetsku situaciju i pritom su sve marionete SAD.

– Evropljanima ovakva situacija više nije „zabavna“ i zbog toga sve više jača nacionalizam. Ipak, budućnost Evrope vidim optimistički, ali prethodno bi trebalo da se oslobodimo iznad- narodnih institucija, birokratskog aparata i krenemo iz početka – jasan je sagovornik „Vesti“.

On Srbima savetuje da ostanu onakvi kakvi jesu i da ne ulaze u NATO.

– NATO i EU su dva pipka jedne hobotnice, američko „maslo“. SAD žele da vladaju i pokore ceo svet, a da od Evrope naprave svoju koloniju. Ma koliko se Nemačka činila kao lider EU ona je zapravo i dalje okupirana i preko Angele Merkel samo je produžena ruka SAD. Zbog čega biste ulazili u NATO? Da li zato što vas je bombardovao, oduzeo Kosovo ili proklamovao džihad u Bosni? Da li je ovim potezima pokazao da vam je saveznik – pita na kraju razgovora za „Vesti“ Vaclav Dvoržak.

Rusi nisu neprijatelji

Na našu konstataciju da je nelogično da je toliki protivnik NATO, a Češka je deo ove Alijanse Dvoržak odgovara:

– Ali, ja ne želim da Češka bude u NATO. Ne želim da moju zemlju i narod neko koristi kao antiraketni štit, jer za mene Rus nije neprijatelj.

Premijera krajem godine

Vaclav Dvoržak se nada premijeri filma o Srebrenici do kraja ove godine.

– Imamo i finansijskih, ali i problema sa prikupljanjem originalnih video-materijala i fotografija. Tu bi nam dobro došla pomoć svih onih koji raspolažu sa tom istorijskom građom. U toku su pregovori sa RTS, a kada je reč o finansijama trošimo naš novac ili donacije naših prijatelja, vlasnika uspešnih firmi. Niko iz državnih institucija nam se do sada nije obratio – kaže Dvoržak.

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*