ПОЗНАТИ ПРАВОСЛАВЦИ: Крис Корнел

На вест о смрти...

1

Да су многи уметници кроз своја дела трагали за Смислом, то и није некаква новост. Да се Смисао најбоље може уочити кроз визуелни доживљај, сведоче нам многа ликовна дела, како црквена, тако и профана.

Можда Га ја мало теже пронаћи и уочити у музичким делима, сем ако она нису a priori настала за религијске потребе, али као теорема, веома велику потребу за доказивањем имају многе песме и уметници из света рок музике.

Иако су за рок музику везане многе контроверзе које се „врте“ око распусног живота музичара испуњеног дрогом, алкохолом и промискуитетним понашањем, постоје и многи другачији примери.

wBoktkqTURBXy81NDdjZjQwNGEwYWQ0MDBhNGNkZGVjZTZkMWM0ZjMxMy5qcGVnkZMCzQOOAA

Град Сијетл је као и многи други индустријски центри у Америци, 90-их година упао у велику економску кризу, која је резултовала депресијом. Како економском, тако и у сваком другом погледу. Ипак, тај период је „породио“ један нови правац у оквиру рок музике, који ево већ готово четврт века има своје присталице широм света, па тако и код нас у Србији. Неку врсту „неопанка“. Амери су га назвали „гранџ“, а „покер гранџ асова“ из Сијетла су „Нирвана“, „Алис ин чејнс“, „Прл џем“ и „Саунд Гарден“. Сваки особен на свој начин, а за нас је занимљив овај потоњи, по свом певачу Крису Корнелу.

Крис Корнел је рођен у Сијетлу 1964. године, а музичку каријеру, за коју је инспирацију нашао у опусу „Битлса”, почео је као гитариста у бенду „Шемпс”, који је изводио обраде туђих хитова.

chris-cornell-640x360

А онда је 1984. године основао „Саундгарден“. Ипак, требало је читавих седам година, до албума „Badmotorfinger”, и платинастог тиража, па да се за Корнела и екипу чује. И ван граница САД.

А планетарни успех стиже са плочом „Superunknown” из 1994. године. Синглови са овог албума, који је дебитовао на првом месту „Билбордове” листе, „Spoonman” и „Black Hole Sun” овенчани су и са две „Греми” награде.

Крајем деведесетих, Корнел започиње соло каријеру, али 2001. година означава још једну прекретницу у његовом музичком развоју, с обзиром на то да тада са неким члановима чувеног америчког састава „Rage Against the Machine” оснива бенд „Аудиослејв”. Истоимени албум ове групе достигао је троструки платинасти тираж широм света.

qfxktkqTURBXy8yZDg4YzY0Mjk5M2I5ZWQwZGQxOTNkZDYzNWNjZjIyZC5qcGVnkZMCzQOOAA

Током каријере овај певач, композитор и гитариста објавио је пет соло албума и сарађивао је са многим колегама. Као и многе музичаре, и његову каријеру пратиле су приче о зависности од наркотика и алкохола, што је и сам Корнел, познат и по снажном вокалу, са распоном од безмало четири октаве, признао у више интервјуа.

„Дуго ми је требало да схватим да је боље бити ’чист’. Лечење ми је доста помогло да избегнем тешку депресију у коју упадну готово сви који су били зависни од дроге и алкохола”, изјавио је једном приликом.

Прекретницу у његовом животу, како је и сам признао више пута чини склапање брака са Вики Карајанис, када Крис који је иначе рођен и одгајан као римокатолик, прелази у православну веру. 

chris cornell 2

Иако се на први поглед кроз један део његовог музичког израза не може приметити утицај православља и религиозности уопште, ипак нека његова промишљања о животу, о односу према ближњем, о одрастању њихове деце, кћерке Антоније (Тони) и сина Кристофера, њиховог крштења у православној цркви, оснивање хуманитарне фондације за сиромашну и децу без дома, ипак указују да је Крис на неки начин спознао Смисао…

Нажалост, како су агенције јавиле, Крис је након јучерашњег концерта у Детроиту преминуо. Бог нека му души опрости.

ПАТРИОТ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*