POZNATI PRAVOSLAVCI: Maks Kavalera

3

Osnivač grupa Sepultura, Nailbomb, Soulfly i Cavalera Conspiracy, legendarni brazilski muzičar, Maks Kavalera bio je Pravoslavac. Prvobitno je kršten u Vatikanu sa devet godina.

Pravom hrišćanskom crkvom smatra Pravoslavnu crkvu. Veoma je naklonjen ruskom Pravoslavlju. Otkrio je i da se interesuje za Srpsku, Rusku i Grčku pravoslavnu crkvu.

Glorija, Maksova žena i njihova deca su pravoslavci; Glorija je poreklom Ruskinja, ali ona slabo poznaje ruski jezik— njena baka je napustila Rusiju posle revolucije. Glorija se seća da je slušala ruski jezik u kući, davno kada je bila dete, i to je uglavnom baka govorila na ruskom.

Po rečima Maksove žene Glorije sva njihova deca su posvećena muzici. Najstariji Ričard ima svoju rok grupu a najmlađi Igor je bubnjar.

Glorija kaže da njen muž Maks ima poseban ritual pred koncert. Uzima malu ikonu koju drži u džepu pantalona i celiva je, a zatim se pomoli a potom na koncertnu binu uvek stupa desnom nogom.

Na pitanje da li je religiozan čovek, Maks odgovora sledeće:

– Ne bi se moglo reći da sam religiozan. Postoje mnoge stvari u vezi sa religijom, pogotovo katoličkom religijom, koje me plaše. Stoga pre volim da kažem naklonjen duhovnom, to je verovatno bolja reč. Ja zaista ne idem u crkvu svake nedelje, niti radim takve stvari, ali verujem u višnju silu i da ja verujem u Boga. Ali nisam zainteresovan da od mog Boga tražim novac, kao što ni njega ne zanimaju pedofili sveštenici(prim prev. u smislu ti sveštenici nisu njegovi). Ustvari meni je bliže rusko Pravoslavlje. Mislim da je to kul religija. Zapravo, mi imamo dosta prijatelja pravoslavnih sveštenika, koji dolaze na koncerte Soulfly u Rusiji. U Americi takođe. Kada sviramo u  Kanzas Sitiju, dolazi dosta ruskih pravoslavnih sveštenika koji vole Soulflaj. Oni nose naše majice. I oni imaju zaista velike brade. Izgledaju kao monasi. To je baš divlje. Ako slučajno ušetate u svlačionicu Soulflaja u Rusiji zatećićete bar pet pravoslavnih sveštenika.

 

3 KOMENTARA

 1. Oprostite na ovako dugom tekstu ali mislim da ovaj intervju zahteva odgovor kako se ne bi ljudi dovodili u zabludu.Takođe i vama kao internet portalu koji nosi naziv Patriot ovako nešto ne priliči da objavite bez prethodne provere “ko je ko i šta ko radi“.
  Lako je reći ja sam pravoslavac ali daj da se vidimo na delu.Lepo je takođe čuti kad se neko “sa Zapada“ preobrati u pravoslavnu veru a kao svetli primer imamo svetog Serafima Rouza koji je izučavao hinduizam, budizam, judaizam i sufizam i dr. i to na izvornim jezicima,pa je na kraju našao Jedinog Istinitog Boga.
  Elem plašim se da vde imamo malo drugačiji slučaj ,jer nedostaje nešto bez čega ne bi ni Pravoslavna crkva postojala a to je pokajanje.
  Za šta ?
  Pa za sve te muzičke grupe u kojima je Maks Kavalera frontmen. To što ulazi na binu desnom nogom( kao što kaže u intervjuu) što je primer sujeverja je sitnica u odnosu na sve ostalo.Dovoljno je samo pogledati omote njihovih albuma ili pročitati naziva istih pa da svakom pravoslavcu sve bude jasno da se sreće sa opasnim po dušu stvarima.Možda se nekom učini da je došlo do promene svesti pomenutog muzičara zbog zadnjeg njihovo izdanja “Archangel“ na kojem je prikazan arhangel Mihailo kako probada đavola
  ( inače u pitanju je religiozna katolička slika a ne pravoslavna ikona) ali da se ne zavarava niko.Ako pogledate nazive pesama sa njihog izdanja kao :
  „Mother of Dragons“ ( u prevodu znači: majka zmajeva)
  “We Sold Our Souls to Metal“ (u prevodu znači: mi smo prodali dušu za metal)
  “Ishtar rising“( u prevodu znači: uzdizanje ištre,inače ištra je drevna mesopotamska boginja rata i bluda)
  Sve u svemu moramo da otvorimo četvoro očijuj,jer je Gospod rekao :“Neće svaki koji mi govori: Gospode, Gospode, ući u Carstvo nebesko; no koji tvori volju Oca mojega koji je na nebesima.“(Mat. 7,21).Naročito naša omladina koja je zapljusnuta talasom ne samo ne pravoslavne muzike nego otvoreno slobodno može da se kaže demonske .A najveća opasnost sledi od muzičkih grupa koji propagiraju metal muziku( čiji je Maks Kavalera zagovornik i pionir u tome) pa tako imate bendove sa nazivom Caniball Corpse ( u prevodu leševi kanibala) ili Morbid Angel ( u prevodu morbidni anđeo) na koncertima prolivaju koziji krv po publici a na omotima albuma prikazuju demonska bića i leševe itd.)
  Odgovornost je i na nama roditeljima čija je dužnost da znaju skim se njihova deca druže koju muziku slušaju koje koncerte posećuju…jednostvno kojem duhu služe .
  Duhu Svetome ili demonskome.

  Nadam se da će i Maks Kavalera naći put kojim je hodio sveti Serafim Rouz ,ali to nije moguće bez pokajanja za sve što je dosad uradio kao muzičar. A to da im ruski pravoslavni sveštenici posećuju nastupe i koncete (ako je uopšte istina ta Maksova izjava) šta reći negoli: Gospodi pomiluj i sačuvaj narod Srpski Ruski i sav Pravoslavni.

 2. Hristos Voskrese !

  Evo šta kažu prva tri reda ovog intervjua
  1.Osnivač grupa Sepultura, Nailbomb, Soulfly i Cavalera Conspiracy, legendarni brazilski muzičar, Maks Kavalera bio je Pravoslavac.
  2.Prvobitno je kršten u Vatikanu sa devet godina
  3.Pravom hrišćanskom crkvom smatra Pravoslavnu crkvu
  Prevod sa srpskog na srpski glasi
  1.Bio je pravoslavac…ma šta to značilo priča se o prošlosti tj. BIO JE
  2.Kršten u Vatikanu.Bez komentara.Nigde nije spomenuto da je kršten u Pravoslavnoj Crkvi što je osnovni uslov pravoslavcem da se neko nazove
  3.Smatra…Šta reći ni tamo na ovamo.Danas smatram jedno sutra mislim drugo,Ajd da je makar pisalo duboko veruje.
  Ja brate zborim iz najbolje namere a i iz iskustva takođe.Ja sam godinama bio u toj muzičkoj mašineriji za koju slobodno može da se kaže da je sekta.Pisao tekstove ,iste pevao ,išao na koncerte …jednostavno živeo tim životom.Dok nisam krenuo u crkvu i spoznao Boga kroz pričešće,molitvu…

  Jer ako je osnovno delovanje sekte manipulacija ljudima to upravo muzička industrija (od kojih je dead metal najopasniji a koji Kavalera propagira) .Nikome ja niti želim niti mogu da zabranim da radi šta hoće.
  Zamisli situaciju subota je… ideš uveče na koncert recimo neke od tih grupa ostaneš do 1,2 posle ponoći i da se recimo sutra pričestiš Svetim Tajnama Hristovim.Nema ništa od toga brate moj.
  Gospod uvek ostavlja mesta za pokajanje i nikad se ne zna kad će ko da se pokaje ali po delima se poznajemo.Dokle god propagira ovakvu muziku sigurno nije na dobrom putu.

  Svako dobro od Gospoda ti želim

POSTAVI ODGOVOR

*