POZNATI PRAVOSLAVCI: Teli Savalas

0

Aristotelis Teli Savalas, poznati holivudski glumac, bio je američki Grk i pravoslavac.

Proslavio se brojnim ulogama. Njegova najpoznatija uloga je bila nesumljivo u TV seriji KODŽAK u kojoj je glumio tvrdoglavog detektiva. Serija KODŽAK je bila poznata po brojnim epizodama, a emitovala se od 1973 do 1979 godine. Sa glumom je počeo u svojim tridesetim godinama.

Početkom ’90-ih godina HH veka, dijagnostifikovan mu je kancer bešike, od čega je posle par godina umro.

O njegovom grčkom poreklu i pripadnosti pravoslavnoj veri američka javnost je nesumnjivo saznala tokom pravoslavnog opela koje je pokojnom Teliju održano u hramu Svete Sofije u Los Anđelesu.

Teli iako je rođen u Americi, tečno je govorio grčki jezik. U krugu njegove porodice se izbegavalo govoriti na engleskom jeziku, te su tako uspeli sačuvati svoj grčki jezik od zaborava. Džordž Salavas je rođeni brat Telija.

Teli je voleo svoje pravoslavno grčko poreklo i mnogo je pomagao crkvu Svete Sofije u Los Anđelesu. Redovno je učestvovao na manifestacijama grčke zajednice u Americi.

U intervjuu koji je dao za People Magazine 1981. je rekao: „Nekada sam mislio da sam prljavi Grk, ali nisam zaboravi reči svoga oca koji je govorio da kad odrastemo i shvatimo svoje poreklo, tada će drugima trebati dozvola da govore sa nama. Bio je u pravu. Ja sam ponosan Grk.“

Otac Nikola i majka Kristina su emigrirali u Ameriku početkom HH veka.

Teli Salavas je bio kum na krštenju bebi koja je kasnije postala poznata holivudska zvezda Dženifer Aniston.

Sedam godina je odlagao krštenje svoga sina Nikolasa jer je bio zauzet snimanjem. Potom je otišao sa porodicom u Grčku i krstio sina u crkvi gde je njegova baka po majci krštena u selu Anogija u Lakoniji.

Teli je bio diplomirani psiholog. Sem glume bio je i bajker, spasilac i strastveni pokeraš. Na svetskom pokeraškom takmičenju 1992. osvojio je 21. mesto. Takođe je bio i pevač.

Na sahranu 25. januara 1994. godine, mnogobrojni prijatelji su došli da se poslednji put oproste od Telija.

Opelo je održano u crkvi Svete Sofije u Los Anđelesu, a među brojnim prijateljima bili su i Angie Dickinson, Nicollette Sheridan, Jennifer Aniston, Kevin Sorbo, Sally Adams, Frank Sinatra, Don Rickles.

Patriot

 

 

POSTAVI ODGOVOR

*