Познати руски свештеник: Сваки припадник наше праве елите мора бити спреман за рат са Западом

0
ITAR-TASS: MOSCOW, RUSSIA. MARCH 25, 2013. Archpriest Vsevolod Chaplin, chairman of the Synodal Department for the Cooperation of Church and Society of the Moscow Patriarchate, speaks at the 26th congress of the Russian Liberal Democratic Party at Crocus City Hall. (Photo ITAR-TASS / Sergei Karpov) Россия. Москва. 25 марта. Председатель Синодального отдела по взаимоотношениям Церкви и общества протоиерей Всеволод Чаплин во время выступления на XXVI съезде Либерально-демократической партии России в Крокус Сити Холле. Фото ИТАР-ТАСС/ Сергей Карпов

ПОСТОЈЕ Руси који су политички радикалнији од свог државног руководства и своје дипломатије.

Многи од таквих су, на пример, уверени да је Москва требало да одавно призна обе донбаске републике, а да није требало да призна избор Петра Порошенка за председника постпучистичке Украјине.

Међу радикалнијим је вероватно најпознатији руски свештеник Всеволод Чапљин.

Његови ставови заслужују додатну пажњу с обзиром на то да је неколико година руководио одељењем Синода Руске правсолавне цркве за односе са друштвом.

Чапљин је – што такође није без значаја – члан друштвеног савета који функционише под окриљем Савезне државе Русије и Белорусије. А ево како је одговорио на питање ко се у Русији данас може сматрати припадником њене „истинске политичке елите“:

„Праву елиту чине само људи који су у сваком тренутку, ако треба и сутра, спремни за рат са Западом. Елита су и они који се не боје западних санкција. Они који на Западу немају ни чланове породице, ни имовину, ни банковне рачуне“.

Чапљин је све ово додатно раујаснио, рекавши:

„Само такви људи у Русији треба да буду на власти. Након што наша власт буде очишћена од припадника политичких секти које хипнотишу државно руководсто и испирају му мозак. Ако до такве промене у врховима власти не дође – Русију чека застој у развоју. У најбољем случају: застој“.

Чапљинова песимистичка варијанта развоја ситуације оваплоћене у застоју подразумева – могућу револуцију и распад земље. Чак и диктатуру у неким од ентитета на које би се распала. Зато он додатно упозорава:

„Излаз је само један: промена курса после општенационалне дискусије о томе шта та промена изискује. У томе треба да учествују све политичке снаге Русије – од монархиста до комуниста“.

Чапљин је све ово изговорио, учествујући у расправи на тему „Период 1918-2018 – поуке историје за патриотске организације“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*