Прави ли Америка нови списак за санкције

0

Црна листа америчке администрације могла би бити допуњена именима још неких званичника из РС- освануло је на насловним странама новина у Српској.

Санкције би Вашингтон појединцима наводно увео због учешћа „Србске части” у дефилеу за Дан Републике.

На тој листи од почетка прошле године, налази се предсједник Републике, Милорад Додик. Српски политичари у БиХ институцијама не подржавају ширење америчке црне листе. Међу њима и министар безбједности, Драган Мектић. Иако је он покренуо причу о Србској части и њиховом наводном, паравојном дјеловању, поручуједа то није довољан разлог да би се некоме увеле санкције, и да оне сигурно Српској неће донијети ништа добро. Мектићево мишљење дијели и српски члан предсједништва.

„Ја генерално мислим да санкције нису рјешење никоме, али не могу ја утицати на земље како ће оне саме своју политику водити”, рекао је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„Чињеница је да смо кренули једном странпутицом, да кажем тако, у РС, да смо се ухватили и прихватили неке вррсте самоизолације, па ако хоћете и одређених инцидената у смислу неке врсте екстремизма”, рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Сличне поруке стижу и од републичких званичника. Министар унутрашњих псолова, Драган Лукач поручује да „Србска част” у дефилеу није ни учествовала.

„Србска част није учествовала у дефилеу. МУП Српксе је након достављеног списка свих учесника пеонашао људе који имају проблема са законом и нисмо им дозволили да учествују у дефилеу”, рекао је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

У Америци је премијерка Српске, Жељка Цвијановић јуче присуствовала молитвеном доручку Доналда Трампа, а на нашу поруку и питање да ли се у Вашингтону шушка о допуни црне листе, није одговорила. Зато одговор стиже из америчке амбасаде у Сарајеву. Наводе нису ни потврдили ни демантовали. Само кажу да ће остати досљедни својој политици када је увођење санкција у питању.

„Политика у вези са санкцијама је јасна и досљедна. И даље ћемо је примјењивати кад се процијени да су безбједност и стабилност БиХ угрожене.Не дајемо никакве коментаре о могућим конкретним потезима”.

Америчка администрација је санкције за Западни Балкан, увела за вријеме Џорџа Буша, 2001. У јуну су продужене за још једну годину, а поред Додика, на листи се налази још двадесетак имена из Српске, међу којима су Радован Караџић, Биљана Плавшић и Момило Крајишник.

 

 

АТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*