Прави се регистар насилника у породици

0

Почиње обука полиције и судија за спречавање насиља међу најближима. У 2016. убијена 31 жена и троје деце. Злостављање мора да се пријави

Полицијске управе, основни судови, тужилаштва и центри за социјални рад водиће од следеће године електронску евиденцију о насилницима у породици, појединачним случајевима насиља и мерама помоћи жртвама. Ови подаци биће сумирани у Централној евиденцији о случајевима насиља у породици, коју ће водити Републичко јавно тужилаштво, и чуваће се 10 година.

Ово је само једна од новина која нас очекује с применом новог закона о спречавању насиља у породици. Тридесет једна убијена жена и троје деце – неславна је статистика са којом завршавамо 2016. Према подацима МУП, до средине децембра регистроване су 4.993 кривичне пријаве за ово дело. Бројке су тек нешто мање него лане.

Телефони Министарства правде усијали су се последњих дана јер већина заинтересованих, махом жртава, верује да недавно усвојен закон о спречавању насиља ступа на снагу 1. јануара. Закон, који ће омогућити полицији, тужилаштву и судству да брже реагују, међутим, почиње да се примењује 1. јуна. Дотле ће сви органи који ће бити укључени у примену проћи обуку.

– Правосудна академија тренутно утврђује програм обуке за судије, тужиоце и полицију, с обзиром на то да је законом прописано да ће се наш програм обуке примењивати и на полицију, а Криминалистичка академија ће га спроводити – каже, за “Новости”, министарка правде Нела Кубуровић.

Она додаје да је успостављена сарадња између Правосудне и Криминалистичке академије, да ће обука трајати више дана, и да ће бити засебна за полицију, а засебна за правосудне органе. Уследиће заједничке радионице.

Нови закон, подсећа министарка, доноси и санкције за све који по њему не поступају:

– Свако мора да пријави насиље и лице које спроводи закон има обавезу да поступи по тој пријави. У случају непоступања, предвиђена је прекршајна одговорност. Када су у питању судије и тужиоци, непоступање у роковима назначеним у закону представља дисциплински прекршај и могућ је дисциплински поступак.

Закон обавезује све да пријаве злостављање – од комшија, до школа, домова здравља, колектива… У тренутку када је пријављено, на лице места излази полиција и обавештава полицијског службеника за спречавање насиља у породици. Службеник прави процену ризика: да ли у породици има деце, има ли насилник оружје, да ли је зависник од алкохола или дроге, томе додаје обавештења о ранијим догађајима…

Нови пропис даје полицији овлашћење да изда наредбу којом се насилнику забрањује повратак у породични дом на 48 сати. Уколико не живи под истим кровом са жртвом, полицајац може да му, на исти временски период, изрекне забрану приласка. Пошто му уручи писмену потврду о изреченој мери, о свему обавештава тужиоца, који има 24 часа да од суда затражи продужење изречене мере на месец дана. Суд је дужан да се у том року изјасни о тужиочевом предлогу.

Предвиђено је и формирање групе за координацију и сарадњу, која ће разматрати сваки случај насиља у породици. Група ће предлагати мере за окончање судских поступака и мере заштите жртава. Предвиђено је и успостављање лица за везу, која ће именовати руководилац полицијске управе, тужилац и директор центра за социјални рад. “Официри” за везу ће свакодневно размењивати информације битне за спречавање насиља и пружање заштите жртвама. Министарство правде је у оквиру кампање “Искључи насиље” покренуло и истоимени сајт.

ЦРНИ БИЛАНС ПОСЛЕДЊЕ ДЕЦЕНИЈЕ

У последњих 10 година у Србији је у породичном злостављању убијено 327 жена. Само лане је страдало њих 36, а поднето је 5.256 кривичних пријава за насиље. Против 2.014 насилника подигнуте су оптужнице. Међу регистрованим жртвама било је и 135 деце млађе од 18 година.

 

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*