Правници о блокади: Грађани имају права на окупљања

0

Грађани који протестују незадовољни ценама горива у Србији имају право на спонтана окупљања, а власт не разуме суштину њиховог протеста и страхује јер таква окупљања могу бити модел бунта против неких будућих тешких одлука које власт мора да донесе, оценили су данас адвокати Божо Прелевић и Никола Баровић.

Прелевић који је и бивши коминистар унутрашњих послова, оценио је да грађани који протестују због повећања цене горива, имају право на спонтано окупљање које је предвиђено законом, а да је проблем што је власт у страху од тих протеста јер их сматра моделом бунта који може да уследи након доношења неких тешких одлука у будућности.

Прелевић је данас за агенцију Бета рекао да зато очекује да Влада Србије „ипак некако изађе у сусрет захтевима грађана“.

„Не ради се о проблему одгушења саобраћаја, већ о забрани легалних протеста. Они вероватно гледају како то да ураде, а да не испадне да су подлегли притисцима“, оценио је Прелевић.

Он је навео да би евентуална реакција полиције само имала контраефекат.

„Вероватно би 50 одсто Београђана изашло на улице и рекло: ‘Ево, и ми смо ту!’. У том случају људи би врло брзо повезали да се њима забранује да протестују, а да они који излазе да спрече протесте, добијају станове од државе“, оценио је Прелевић.

Власт додатно погоршава ствар вређајући људе који простестују, а, с друге стране, навео је Прелевић, јасно је да протести немају везе са опозицијом“ јер „опозиција не би изгубила изборе да тако нешто може“.

Он је истакао да не види разлику између прошлонедељних протеста малинара и захтева грађана у вези с ценом горива.

„Ако си у нечему најскупљи у региуону, није до оних који протестују него до државе“, закључио је Прелевић.

Адвокат Никола Баровић оценио је данас за агенцију Бета да власт у Србији не разуме да грађани незадовољни ценом горива протестују зато што им је угрожена слобода кретања политиком пореза и акциза, која мора да се промени.

„Власт не разуме шта је угрозила и зато грађани протестују, јер било је повећања цена разноразних ствари и то никада не падне лако, али је овде угрожена слобода кретања, а већина људи у Србији је везана за то да се било каквим аутом пребаци од места становања до места рада или школовања детета, а то једва издржавају и под овим условима“, казао је Баровић.

Он је оценио да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић не разуме зашто грађани протестују, и сматра да власт мора да схвати да је политиком пореза и акциза угрожена слобода кретања огромног броја грађана.

„Власт покушава да онемогући протесте грађана најавама (прекршајних и других) пријава“, казао је Баровић и додао да власт није схватила да је својом политком угрозила слободу кретања и зато мисли да протест возача треба гонити.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*