ПРАВО ЛИЦЕ ХРВАТСKЕ! У Загребу сутра миса за 35 усташких официра

0

У Базилици срца Исусовог у Загребу за сутра у 17 сати заказана је миса задушница за „35 хрватских мученика, високих часника, генерала и пуковника Хрватске војске НДХ“, стоји у лецима којима се позива на овај догађај, објавио је портал Индеx.хр.

Kако се наводи, реч је о високим офоцорима који су у јесен 1945. погубљени као ратни злочинци.

Миса се не спомиње на интернет страници жупе, а одговор на телефонске позиве није било могуће добити, наводи овај портал.
Антифашистички Вјесник је истражио ко су неки од споменутих усташких часника за које је заказана миса.

Усташки генерал Антун Нардели командовао је усташким снагама у источној Босни. Забележено је да је својим војницима наредио: „Све што хода на две ноге убијте, а све што хода на четири ноге доведите.“
Нардели је касније био један од усташких заповедника у нападима на Петрову гору, где је око 1800 људи ухваћено и одведено у концентрационе логоре.

Јосип Шолц, Артур Густовић и Мирко Грегорић били су команданти у офанзиви на Kозару, у којој је убијено и интернирано више од 50.000 цивила.

Генерал Томислав Сертић предводио је експедиције којима је примарни циљ било уништење српског цивилног становништва у Лици. Генерал Славко Сколибер, заповедник Првог домобранско-усташког славонског збора стационираног у Новој Градишки био је један од најодговорнијих за омогућавање неометаног рада логора смрти у Јасеновцу.

Његов задатак био је онемогућити бег логорашима, или покушај ослободилачке акције партизана.
Према књизи „На суђењу“ 1945. године закључено је да Славко Сколибер сноси једнаку кривицу за спровођење усташког геноцидног плана као и његови идеолошки архитекти Анте Павелић и Миле Будак, пише Антифашистички Вјесник, пренео је Индеx.хр.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*