Право значење ЧОKЕР огрлица

0

Деведесетих су чокер огрлице биле неизоставан модни детаљ, а сада се полако враћају у моду. Међутим, да ли знате шта ЗАИСТА оне представљају?

Kао и све остало, и модни детаљи се понављају кроз историју. Можда мислите да су некада популарне “чокер” огрлице измишљотина настала ’90-их година прошлог века, али оне су заправо биле присутне дуго кроз историју, а у свакој епохи означавале су нешто друго.

Носили су их и Kинези, Индијанци, Индијци, древни Египћани… а свима су оне представљале другачије ствари.

1798. година
У време Француске револуције, жене су носиле чокер огрлице у црвеној боји, како би одале почаст онима који су завршили на гиљотини.

Огрлице су биле у форми траке, а осим на врату, могле су се носити и као модни детаљ на одећи, па се тако углавном укрштала у облику слова X на леђима.

1860. година
У ово време, чокер огрлице нису представљале ништа похвално. Наиме, црне траке око врата девојака углавном су значиле да се налазите у друштву проститутке. Један пример за то може се пронаћи у Манеовој слици “Олимпија”.

Ипак, могле су да прођу и као обичан модни детаљ, макар уколико судите по сликама Едгара Дегаа – тамо балерине често око вратова имају црне траке.

 

Kрај 19. и почетак 20. века
Убрзо су се и даме из високог друштва повеле за модом чокера, па сте овакав тип огрлица могли да видите и на краљевским вратовима. Тако је Александра од Данске, супруга Едварда ВИИ и царица Индије прославила сасвим одређени тип чокер огрлица.

Наиме, у њено време носиле су се чокер огрлице од бисера које су покривале цео врат. Биле су популарне и баршунасте са драгим каменом у средини. Александра од Данске је увела у моду широку чокер огрлицу од бисера и дијаманата, а ускоро је она постала позната као “огрлица за псе”.

 

После овога, чокери нису били толико у моди, а онда су наступиле деведесете године и популарне чокер огрлице у форми лажне тетоваже – сигурно их се сећате, а вероватно сте их и сами носили.

дневно

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*