Православна црква створила Црну Гору, а не обратно

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сматра да је нереалан захтјев државних органа да се једина канонска Православна црква у Црној Гори регистрије, додајући да је она дио државе.

– Ја њима кажем – ко би требало кога да региструје, Црква вас или ви Цркву? Јер, ова Црква је саградила Црну Гору, посебно благодарећи великим цетињским митрополитима. И Црква Божија је уграђена у биће Црне Горе. То што су ови наши неокомунисти то заборавили, није ни чудо. А они су од комунизма прихватили оно што је дошло главе комунизму, а то је безбожништво и отимање од других, казао је Амфилохије.

Владика је приликом служења литургије са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем рекао да се радује због обнове светиње Манастира Мајсторовина, у коме је служио литургију.

Он је нагласио да је та обнова била могућа благодарећи чињеници да се није била угасила вјера у нашем народу.

– Вјера се била притајила, као ријека понорница. Црна Гора, споља гледано, јесте била обезбожила. Одагнат је народ од цркава Божјих, од светиња, али није се угасила та Божја свијећа у народној души. И благодарећи управо томе, било је могуће и да дође до обнове ове епархије, будимљанско-никшићке, древне светосавске епархије и обнове толиких светиња по Црној Гори у ово вријеме новог страдања Цркве Божије, објаснио је Амфилохије.

Митрополит носи Црну Гору на својим плећима

Посебно желимо да се захвалимо високопреосвећеном митрополиту, који је од почетка до краја у обнови ове светиње, и осталих светиња, и нарочито за обнову кућа наше браће и сестара. Нека га Бог благослови и нека му Бог да снаге да носи своје бреме. Он носи Црну Гору на својим плећима. Није му то бреме лако, али Бог му даје снаге па издржава, казао је владика Јоаникије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*