Pravoslavna crkva stvorila Crnu Goru, a ne obratno

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da je nerealan zahtjev državnih organa da se jedina kanonska Pravoslavna crkva u Crnoj Gori registrije, dodajući da je ona dio države.

– Ja njima kažem – ko bi trebalo koga da registruje, Crkva vas ili vi Crkvu? Jer, ova Crkva je sagradila Crnu Goru, posebno blagodareći velikim cetinjskim mitropolitima. I Crkva Božija je ugrađena u biće Crne Gore. To što su ovi naši neokomunisti to zaboravili, nije ni čudo. A oni su od komunizma prihvatili ono što je došlo glave komunizmu, a to je bezbožništvo i otimanje od drugih, kazao je Amfilohije.

Vladika je prilikom služenja liturgije sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem rekao da se raduje zbog obnove svetinje Manastira Majstorovina, u kome je služio liturgiju.

On je naglasio da je ta obnova bila moguća blagodareći činjenici da se nije bila ugasila vjera u našem narodu.

– Vjera se bila pritajila, kao rijeka ponornica. Crna Gora, spolja gledano, jeste bila obezbožila. Odagnat je narod od crkava Božjih, od svetinja, ali nije se ugasila ta Božja svijeća u narodnoj duši. I blagodareći upravo tome, bilo je moguće i da dođe do obnove ove eparhije, budimljansko-nikšićke, drevne svetosavske eparhije i obnove tolikih svetinja po Crnoj Gori u ovo vrijeme novog stradanja Crkve Božije, objasnio je Amfilohije.

Mitropolit nosi Crnu Goru na svojim plećima

Posebno želimo da se zahvalimo visokopreosvećenom mitropolitu, koji je od početka do kraja u obnovi ove svetinje, i ostalih svetinja, i naročito za obnovu kuća naše braće i sestara. Neka ga Bog blagoslovi i neka mu Bog da snage da nosi svoje breme. On nosi Crnu Goru na svojim plećima. Nije mu to breme lako, ali Bog mu daje snage pa izdržava, kazao je vladika Joanikije.

POSTAVI ODGOVOR

*