Пре 288 година рођен је велики руски војсковођа Александар Суворов

0
Током своје каријере није изгубио ниједну битку.

Сваком руском ђаку добро је познато име Александра Суворова. Када су дечаци несташни, родитељи им често прете да ће их послати у школу „Суворов”, познати војни интернат у Москви, основан 1944. године.

Александар Суворов, рођен 24. новембра 1730. године, један је од највећих руских војсковођа. Познат је и популаран једнако као и Михаил Кутузов који је поразио Наполеона, и Георгиј Жуков који је победио Хитлера.

Суворовљев лик често је коришћен у књижевности и уметности, а о њему су испричане бројне приче и легенде. Најпознатија је она о томе како је војнике учио да марширају. Један неписмени сељак ступио је у војску, а није умео да разликује лево и десно. Суворов је тада војницима за једну ногу привезао сено, а за другу сламу и наредио им да уместо на команду „лева, десна” марширају на „сено, слама”.

Његова највећа достигнућа су реформа руске војске, бројне победе у два руско-турска рата и невероватан прелазак са војском преко Алпа током рата с Наполеоном 1799. године, кад му је било 69 година.

Russia Beyond

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*