Пред Курцом велика одлука: Судбина владајуће коалиције у његовим рукама!

Владајућа коалиција у Аустрији била је данас на ивици распада јер се министар спољних послова Себастијан Курц - де факто лидер блока десног центра, изјаснио за раскидање савеза са Социјалдемократском странком и за расписивање ванредних парламентарних избора.

0

Очекује се да ће Курц, најмлађи члан Владе, у недељу бити изабран на чело Народне партије Аустрије, после чега ће донети коначну одлуку о судбини владајуће коалиције, преноси Политико.

„Верујем да су ванредни избори прави начин да наставимо даље“, рекао је аустријски шеф дипломатије.

Ванредни парламентарни избори, највероватније крајем октобра, могли би да врате десничарску Слободарску партију на власт. Та популистичка партија, идеолошки слична француском Националном фронту, води у истраживањима јавном мњења са 30-35 посто подршке бирача, наводи Политико.

Одлука Себастијана Курца уследила је пошто се досадашњи лидер Народне партије Рајнхолд Митерленер у среду изненада повукао са свих политичких функција, наводећи да је фрустриран сталним размирицама у владајућој коалицији. Он је рекао да не жели више да „чува место“ Курцу, најпопуларнијем политичару у Аустрији, док се већ неко време очекује да он преузме странку.

Како наводи Политико, дубоки сукоби око низа питања оставили су Владу у Аустрији делимично паралисану, те већина посматрача сматра да је распад само питање времена, али ни Социјалдемократска нити Народна странка, без обзира на проблеме, не желе да повуку први потез. Мандат Владе истиче у октобру 2018. године.

Очекује се да ће Курц следеће недеље донети коначну одлуку о судбини владајуће коалице, пошто постане шеф Народне партије.

Он је рекао да није реално веровати да би реконструкција Владе и „претварање да се ништа није догодило“ повећали њену ефикасност.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*