Пред налетом Ердоганове армаде: Курди предају север Сирије Асаду!?

0

У току су преговори под патронатом Русије између представника Дамаска и Курда на севеозападу Сирије о мирном преносу власти у кантону Африн.

Према незваничним информацијама, прва понуда курдских представника јесте да сиријске власти, које тренутно нису присутне у доминантно курдском кантону на северу покрајине Алепо, отворе своје представништво и војни штаб у Африну.

Како преноси либанско-сиријска медијска кућа Ал Масдар, иако тренутно није познато да ли и представници ЈПГ-а („Народних заштитних снага“, које су настале под дирекном контролом Пентагона, а које Турци сматрају терористичком организацијом) учествују у преговорима, сасвим је могућ договор о мирном трансферу власти са ПЈД-ом, другом по величини кудском војно-политичком организацијом на северу Сирије, после СДФ-а (под чијом „капом“ оперише и ЈПГ).

Доминација ПЈД-а у Африну, која омогућава овакав договор ПЈД-а са Дамаском, изразита је и у Камишлију и Хасаки на супротном крају севера Сирије, па је могуће да сиријске власти покушају да издејствују сличне договоре и у источним регионима.

Велики захтеви сиријских представника су могући нарочито због недвосмислене одлучности турских власти да започну освајање Африна, за које је већ почела артиљеријско-ракетна припрема терена, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.

Званични Дамаск и Русија, која чак има и стационирану војну полицију на курдским територијама нису реаговали на турске нападе.

Осим тога, Турци су у Астани, где је у току нова рунда мировних преговора, јасно ставили до знања да ни по коју цену неће дозволити присуство ЈПГ-а и ПКК на својим границама.

Правда

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*