Предлог да се новосадском аеродрому Ченеј да име легендарног Стеве Попова

Иницијатива новосадског портала о називу аеродрома

1

ИНИЦИЈАТИВА портала „Победа“ да аеродром у Ченеју понесе име легендарног пилота Стеве Попова (1947-2015) наишла је на велико одобравање Новосађана.

Међутим, пре него што предлог дође пред одборнике Скупштине града потребно је да добије одобрење Завода за урбанизам и Завода за заштиту споменика културе, па ће се о свему томе, како досадашња пракса потврђује, више и прецизније знати тек за пар месеци.

– На небу над Србијом појављивале су разне звезде, сјајне и бледе, оне које наводе у странпутицу и оне које воде где треба. Па ипак, тешко да је било која од њих била блештавија од Стевана Попова, легендарног пилота, ходајућег уџбеника хуманости и дефиниције храбрости – каже се у предлогу портала „Победа“ и истиче да је славни пилот из ратом захваћеног Сарајева, под паљбом и претњама, спасао више од 40.000 људи свих националости.

Попов је, нажалост, трагично окончао живот 2015. године. У иницијативи „Победе“ се наглашава да, не толико због Стевана, јер он ништа није радио због „хвала“, тапшања по рамену и признања, већ због нас самих, да не лутамо и да кад погледамо горе, имамо њега да нам покаже куда и како. Зато је и покренута ова иницијатива да аеродром „Ченеј“ понесе име по нашем великану неба.

– Та идеја ће ускоро бити формализована, а уз подршку великог броја друштвених, политичких и других фактора, надамо се и верујемо да ће власт имати слуха, баш као што је Попов имао слуха за све добре људе – истиче „Победа“.

Александар Марић, директор аеро-клуба „Нови Сад“, дугогодишњи Стевин пријатељ и сарадник, наглашава да је најмање што може да се учини то да ченејски аеродром понесе његово име:

– Стева је пронео име Ченеја, Новог Сада, Србије и свих ваздухопловаца. Био је феноменалан, храбар пилот. Цела држава, не само Нови Сад и наш аеродром, одају му признање. Сматрам да Стеви држава и грађани дугују много више.

СТЕВИН САН

ПОСЛЕДЊЕ године живота Стева Попов је посветио идеји да се спортски аеродром у Ченеју оспособи за комерцијалне летове. Био је чврсто одлучан. Куцао је на многа врата.

– Пуним срцем је кренуо у причу о оживљавању аеродрома – потврдио је Миодраг Бугарчић, из АК „Нови Сад“. – Наилазио је на бројне проблеме, неразумевање, али је његова амбиција била велика. Силно је желео да аеро-клубу и спортском аеродрому врати, бар, део старе славе.

Вечерње Новости

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*