Предлог демократа у Kонгресу: Трамп остаје без овлашћења да први употреби нуклеарно оружје? (ФОТО)

0

Твитови и изјаве председника САД Доналда Трампа о употреби нуклеарног оружја, забринуле су америчке законодавце у оба дома Kонгреса

Амерички законодавци у оба дома Kонгреса предложили су закон којим би било укинуто овлашћење председника САД да први испали нуклеарни пројектил на непријатеља, ако Kонгрес није формално објавио рат. О закону се дуго расправљало, међутим, тек с одласком Барка Обаме са чела државе, такав закон је заиста предложен.

„Нуклеарни рат представља велики ризик по опстанак човечанства. Истовремено, председник Трамп је рекао како би користио нуклеарно оружје против терориста. Нажалост, досадашња полтика пружала је председику могућност да први искористи нуклеарно оружје у конфликту. У кризи са земљом која је такође поседује нуклеарни арсенал, таква политика драстично повећава шансе непланиране нуклеарне ескалације“, изјавио је сенатор Едвард Марки који је представио закон Kонгресу.

Закон су прве подржале групе које се залажу за разоружавање, као што је „Глобал Сецуритy Програм“.

Иако је Доналд Трамп сугерисао да ће „укинути санкције Русији, ако пристане да потпише споразум о нуклеарном оружју“, изјаве које је давао током кампање забринуле су америчке политичаре.

 

 


Трамп не само да је наговестио како би користио нуклеарно оружје на бојном пољу, већ је охрабривао савезнике Вашингтона у Азији – као што су Јапан и Јужна Kореја – да направе своје нуклеарно оружје. Оглушивши се, на тај начин, о вишедеценијску америчку политику, Трамп је у тренутку заноса рекао: „Нека дође до трке у наоружању са Русијо“.

Због сличних потеза, Трампа су многи окарактерисали као „непредвидивог“, а с обзиром на тензије између САД с једне и Русије и Kине с друге стране, и имајући у виду изјаву портпарола Kремља Дмитрија Пескова да је идеја о „симетричном разоружавању Русије и САД потпуно неприхватљива“, што мања овлашћења појединаца над нуклеарним оружјем, свакако су добра идеја.

 

 

 

 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*