Предраг Микић-саветник председника са лажном дипломом?

Предраг Микић, саветник за привреду председника Србије Томислава Николића, човек је који се у јавности појављује скоро искључиво као актер контроверзи и афера.

0

Тако је и сада, када 70 радника фирме Статус интеграл, у власништву његовог сина Стефана, штрајкују због тога што, како тврде, „23-годишњи младић користи утицај свог оца да све државне органе, од инспекције рада па надаље, држи ван фабрике, док плате не исплаћује“. Да ствар буде гора, Стефан, како наводе, користи и приватно обезбеђење да оствари своје циљеве и да новог закупца циглане коју је његова фирма до сада користила, спречи да уђе у свој законити посед.

Сам Микић је приликом ранијих случајева када су се новинари интересовали за рад његових фирми, углавном говорио како је послове препустио деци, па сада и код њих има само саветодавну улогу. Тако се бранио од иначе редовних оптужби да човек чије фирме праве вишемилионске губитке и не плаћају раднике, тешко да има чему да саветује председника државе, осим евентуално како не треба да ради.

Упркос томе, Николић остаје одан Микићу, а чини се да важи и обратно. Према тврдњама Војислава Шешеља, Микић је један од главних донатора Фондације „Драгица Николић“, а поднео је и захтев Заводу за интелектуалну својину за заштиту две врсте ракије коју производи председник. Микић важи и за везу преко које Николић наставља да остварује утицај у СНС-у, где су његови људи углавном скрајнути.

Микић је каријеру започео на Косову, а затим током деведесетих основао фирму Тргомен, која бележи поменуте губитке. Микић је, како су писали медији, 1995. осуђен на годину дана затвора због диловања девиза, да би касније „вршио притисак и недозвољени утицај на директорку Агенције за приватизацију Виду Узелац да убрза приватизацију Радничког прихватилишта у Београду“.

Микић је 1982. завршио Економско-трговинску школу у Приштини са довољним успехом и просечном оценом 2,2, како је објавио БИРН. Исти медиј је открио да је 2006. Микић незаконито уписао Вишу техничко-текстилну школу у Лесковцу, одакле се пребацио у Вишу пословну школу, коју је завршио за годину дана, иако школа траје три године. Директор Више техничко-текстилне школе је правоснажно осуђен на годину дана затвора због злоупотребе положаја, јер је фалсификовао документа о упису Предрага Микића, који никада није полагао пријемни испит.

Што се тиче дипломе Више пословне школе коју је завршио за само годину дана, нови директор школе је изјавио да та школа има систем „који се примењује код врхунских студената, али Микић није убрзано студирао“.

Александар МИЛОШЕВИЋ, Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*