Председнички избори коштаће 1,2 милијарде динара

0

Штампање гласачких листића и другог материјала за изборе 2017. године коштаће 120 милиона динара а УВ лампе, спрејеви и гласачке кутије 16 милиона

Скупштински буџет за наредну годину утврђен је у износу од 3,47 милијарди динара, од чега 1,23 милијарде иду Републичкој изборној комисији, и то 1,2 милијарде за спровођење председничких избора и 26 милиона за текући рад. Највише новца намењених председничким изборима биће утрошено на накнаде члановима РИК-а, бирачких одбора запосленима у Скупштини Србије и онима у општинама, који буду ангажовани за рад на спровођењу избора – 859,4 милиона динара.

Председнички избори коштаће, наравно, много више, јер у трошкове РИК-а не улази новац који ће председнички кандидати добити из републичког буџета. Од средстава опредељених РИК-у, на услуге комуникација, у које спадају трошкови коришћења мобилних телефона, поштанских услуга и достава обавештења бирачима о времену и месту гласања на изборима, отићи ће 79,9 милиона динара. За трошкове службених путовања по земљи планирано је девет милиона динара, а тај новац биће потрошен путовања чланова РИК-а у сталном и проширеном саставу с пребивалиштем ван Београда, ради доласка на седнице и одласка у управне округе због примопредаје изборног материјала пре и после гласања.

На закуп просторија које су у приватном власништву, а одређене су за бирачка места, као и за складиштење изборног материјала, отићи ће 12,1 милион динара. За услуге по уговору намењено је 126,2 милиона динара, од тога 550.000 динара иде на превођење (на језике националних мањина) изборних аката РИК-а, за услуге информисања, у које спада штампање гласачких листића и осталог изборног материјала, умножавање материјала, штампање акредитација за посматраче и објављивање тендера и огласа, планирано је 120 милиона динара.

За угоститељске услуге, у које спада послужење безалкохолних пића за време одржавања седница РИК-а или састанака његових радних група, опредељено је пола милиона, а за ангажовање лица преко омладинских задруга за пријем и разврставање изборног материјала који се након гласања доставља РИК-у и за друге послове повезане с тим, издвојено је пет милиона динара. За набавку канцеларијског материјала намењено је 56,7 милиона динара, за финансирање набавке горива за превоз изборног материјала 36 милиона, а за набавку спрејева за обележавање прста бирача, УВ лампе за проверу да ли је бирач већ гласао, гласачких кутија, врећа за транспорт изборног материјала и набавку другог материјала – 16 милиона динара.

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*