Председнички избори на Космету биће спроведени уз подршку ОЕБС-а

Републичка изборна комисија усвојила је два сата после поноћи Упутство за спровођење гласања на изборима за председника Србије 2. априла ове године на Косову и Метохији, за које је процењено да без подршке Организације за европску безбедност и сарадњу не могу бити безбедно спроведени.

0

Председник РИК Владимир Димитријевић казао је да је РИК-у током јучерашњег дана достављено решење Канцеларије за Косово и Метохију у којем се наводи да није могуће гарантовати безбедно спровођење изборног процеса на Косову без подршке ОЕБС-а.

Упутством је утврђено да ће председнички избори на Косову и Метохији бити спроведени уз подршку ОЕБС-а, а у документу се још наводи се да су за њихово спровођење задужени РИК и бирачки одбори, које чине три члана – један из реда владајуће коалиције и два из реда опозиције.

Решење о образовању бирачких одобра и именовању чланова бирачких одбора РИК треба да донесе најкасније до уторка, 28. марта у поноћ, при чему посланичке групе предлог за њихово именовање треба да поднесу најкасније до недеље, 26. марта у поноћ.

За сваки управни округ на Косову и Метохији, како предвиђа Упутство, РИК ће образовати радна тела која ће имати по 11 чланова.

Изборни материјал за бирачка места на Косову и Метохији биће достављен у петак, 31. марта бирачким одборима у општини Рашка, односно у Врању.

Канцеларија за Косово и Метохију 2. априла до 19.00 часова треба да о безбедносним условима обавести РИК на основу информација добијених од ОЕБС-а који ће се старати о транспорту изборног материјала од административног прелаза до бирачких места, односно од бирачких места до административног прелаза.

Упутство предвиђа да пошто ОЕБС утврди да постоје услови за безбедан транспорт, изборни материјал буде транспортован са бирачких места у седиште општине Рашка, где ће бити предат координатору РИК-а и где ће бити сачињен записник, а запечаћене коверте са контролним листом, неупотребљеним гласачким листићима, неважећим, као и важећим гласачким листићима биће стављени у врећу која се печати сигурносном затворницом.

Седницу РИК обележила је расправа о усвојеном Упутству, пошто је део представника опозиционих председничких кандидата захтевао да се доношење тог документа одложи за наредну седницу, наводећи да Упутство нису добили благовремено да би могли да га размотре.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*