Председник Аустрије: Трампов говор у Генералној скупштини УН је – објава рата ЕУ

0

ПРЕДСЕДНИК Аустрије Александер ван дер Белен критиковао је америчког колегу Доналда Трампа због говора на Генералној скупштини УН, оценивши да се ради о објави рата ЕУ.

Он је, у разговору са новинарима у Њујорку, истакао да је забринут због „ретроградног наглашавања националних држава” у Трамповом говору.

„То поновно буђење нација није ништа друго него објава рата ЕУ”, поручује Ван дер Белен, који је у Њујорку предводио делегацију његове земље у којој је и шеф дипломатије Себастијан Курц.

Он указује да Европа мора да се супростави таквим захтевима, јер заједно постижу, посебно мале државе као што је Аустрија, више него када би свако радио за себе.

„Ако бих пакосно формулисао, то је био предизборни говор који је био намењен његовим гласачима у провинцији, али не формат који се очекивао као обраћање више од 190 шефова држава и влада у УН”, критиковао је Ван дер Белен.

Подвукао је да је разочаран и да су сви његови саговорници из Европе мишљења да се Иран придржава у потпуности споразума из 2015. године.

„Иран је партнер који поштује споразум и тај утисак имам и из разговора са председником те земље Хасаном Роханијем. Такође и председник Француске Емануел Макрон дели тај став”, нагласио је шеф аустријске државе.

Он је истакао да Трамп и његова администрација немају никакав доказ да Иран крши споразум.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*