Председник САНУ: „Осећам се као хуља, не могу да задржим најбоље студенте“

0

Одговор на питање како спречити да све више људи одлази из земље, немају ни у Српској академији наука и уметности.

Упитан, има ли предлог и одговор на питање како да се спречи све већа емиграција, јер је само у 2014. години земљу напустило око 58.000 људи, председник САНУ академик Владимир Kостић каже: “На ваше питање могу само скрушено да погледам у земљу, јер одговор немам.”

Он, међутим, истиче да је неопходно одредити се према овом питању, да се дефинишу нивои разговора на којима би се о овој теми причало, да се установи ко су људи који одлазе, који су разлози за то…

– Много људи би рекли да желе да им деца студирају на неком од првих 300 универзитета са Шангајске листе. А ја им кажем да један од тих универзитета имају и овде, у Београду – рекао је Kостић на конференцији за новинаре САНУ.

Он је додао и да се у овом тренутку разговара са најуспешнијим студентима да би се направила најбоља стратегија.

– Организоваћемо Одбор за дијаспору који ће не само разговорати са нашим људима који живе у иностранству, већ ће покушавати и да врати људе у земљу – рекао је Kостић.

Председник САНУ изјавио је и да се осећа „као хуља“ јер не може да утиче на то да се најбољи студенти запошљавају на факултетима.

Садашњи „систем регрутације“ академских првака, како каже, зрео је за промену, а њему је жао што није реаговао у неким ситуацијама у којима је можда могао.

– Негде се осећам као хуља која је учествовала у свему томе, али време је да почнемо да размишљамо на други начин – рекао је Kостић.

Академик и управник галерије науке и зехнике САНУ Зоран Петровић рекао је да је за учене људе веома лоше када се запошљавају на баналним пословима, попут продавца на бувљој пијаци.

– У информационим технологијама постоји велики одлив кадрова, иако постоје добро плаћена места. Треба реаговати. Овде људи продају фармерке на бувљаку уместо да раде у струци. То није решење за одлив мозговав – рекао је Петровић.

Према његовим речима, решење је прављење квалитетних радних места где образовани људи могу и треба да реализују своје каријере и знање.

С обзирома да САНУ почетком децембра организује организује конференцију “Улога националних академија наука и уметности у 21. веку”, једно од питања на конферецији тицало се и 30. годишњице објављивања фамозног Меморандума САНУ, односно да ли Академија планира да сада објави документ који би се свеобухватно бавио положајем српског народа.

Меморандум – Покров за САНУ

Kостић је, међутим, одговорио да је Меморандум САНУ био “доминатни морални преступ”, који је у главама појединаца требало да постане “вечита пресуда”, те да нити ико планира, нити има идеју да уради тако нешто.

– Академија покушава да отвори простор за дискусију о разним проблемима, а не да доноси некакве трајне документе. Позиција САНУ је на ширењу демократских и простора слободе и немамо никакву врсту реваншизма, не бавимо се прекрајањима и цртањем мапа, поштујемо своје суседе и радујемо се својим успесима на које покушавамо да скренемо пажњу. Али на оне који хоће да нам диктирају историју и просторе наше слободе не пристајемо – рекао је Kостић и додао да САНУ није компетентна да самостално даје ставове о било чему, већ то могу да раде појединци који су у њој.

Он је подсетио и на речи академија Љубомира Симовића, који је оценио да је Меморандум Покров који је покрио све активности Академије”.

Он је казао да се САНУ свакодневно труди да докаже да није политичка странка која ће реаговати на сваку ствар у друштву, већ покушава да разговара о свим културно-научним и цивилизацијским темама које се тичу Србије.

– Готово је господо: критикујте нас, пљујте нас за оно што изговарамо, а не за оно што неко мисли да треба да буде хипотека на наше вређање. Академија својим активностима покушава да изгради мостове. Наша рука јако дуго стоји испружена, понижавајуће дуго у неким ситуацијама, али наша сујета није толико велика да то мало понижење, уколико је будућност нешто чиме тежимо, прође без одговарајуће реакције – рекао је Kостић.

Академик и управник библиотеке САНУ Миро Вуксановић додао је да је “непостојећи” Меморандум “камен о врату” САНУ.

– Тај камен је неко злонамерно у мраку обесио о њен врат и она за 30 годишњицу тог Меморандума жели да га скине са врата – рекао је Вуксановић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*