Председник Скупштине Албаније: Харадинај је симбол свих Албанаца

0

Председник Скупштине Албаније Иљир Мета изјавио је данас у Приштини да Рамуш Харадинај, који је по српској потерници ухапшен у Француској, „није држављанин Србије већ симбол Албанаца целог света“.

Мета је после сусрета са руководством Алијансе за будућност Kосова (АБK) оценио да ће случај Харадинаја бити „врло брзо решен“ и да ће се лидер АБK-а ускоро вратити на Kосово.

– Ово ће се питање врло брзо решити, пошто Харадинај није грађанин Србије већ Kосова и као такав је симбол Албанаца у целом свету. Харадинај је понос свих Албанаца и због чињенице да се суочио смело и достојанствено са међународном правдом – казао је Мета на конференцији за новинаре.

Он је оценио да је хапшење Харадинаја „изненађујући и шокантан акт“.
Председник Скупштине Албаније посетио је Приштину како би изразио солидарност са Харадинајем.

Рамуш Харадинај ухапшен је у среду по потерници Србије из 2006. године због сумњи да је током 1998. и 1999. године починио ратне злочине над Србима и неалбанцима. Надлежни суд у Француској одлучио је у четвртак да Харадинаја задржи у притвору док Србија не достави захтев за изручење.

Он је 2015. године био ухапшен на аеродрому у Љубљани, али је после неколико дана ослобођен. Потерницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине 1998. и 1999. године, у време када је био један од команданата ОВK. Њему је суђено и у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*