Председник Вучић одлучио да јој повери мандат за састав нове владе!

2

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић биће нова премијерка, саопштио је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре у згради Председништва
Образлажући одлуку Вучић је рекао да га је Брнабићева уверила да има подршку већине народних посланика у Народној Скупштини.
Вучић је рекао да није било лако донети ту одлуку, те да то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу повререња грађана на изборима, имати значајнију углогу у влади.

Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе.
Одговарајући на питање новинара шта му је Ана Брнабић одговорила када јој је саопштио да ће бити мандатар, Вучић је одговорио:
– Рекла је ваљда: ‘хвала’. Указао сам јој на озбиљност посла који је чека – рекао је Вучић.
Председник Србије Александра Вучић рекао је данас да ће костур владе остати исти, али да ће бити одређених промена, да ће бити два министарства више, те да ће све бити познато за викенд.

Подвукао је да ово није пораз ни за СНС, нити за било кога другог.


– Ово је моја жеља да покушамо да пронађемо у датом тренутку најбоље решење – рекао је Вучић и додао:

– СПС ће, без обзира што данас СНС има доминатнију предност него на претходним изборима, имати значајнију улогу у владу. То моја жеља, имам пуно поверење у Ивицу Дачића – нагласио је Вучић.
‘Не планирам нове изборе’
– Ја сам борац, не бавим се калкулацијама – поручио је данас председник Србије Александар Вучић поводом спекулација да би идуће године са београдским могли бити одржани и парламентарни избори, и да је Ана Брнабић само прелазно решење.

– Ја се много ређе него што мислите ви и бројни новинари и аналитичари бавим калкулацијама. Ја сам борац и желим само добро земљи – истакао је Вучић.

Он је изразио уверење да би за СНС засигурно било лакше да се одрже парламентарни са београдским изборима, али и додао да их не планира.

– Да ли ће снажна опозиција, или странке бившег режима да се изборе за то? Можда и хоће. Можда је у њиховом интересу. Можда изборе нову владу, нове председничке изборе. Међутим, хајде да пре тога разговарамо о важним питањима, као што су Косово и Метохија, Устав, европске интеграције и много другог – истакао је Вучић.
Објаснио је да ће Ана Брнабић, којој је поверио мандат за састав нове владе, да се бави питањима из области економије, дигитализације и слично, а да ће Дачић, који ужива његово огромно поверење, водити суштински политички део.
Вучић је поручио да га не занимају изјаве да ће мандатар бити марионета, нити, генерално, изјаве његових политичких противника, који ће, како је рекао, увек наћи разлог да критикују његове одлуке, и да га занима само шта имају да кажу грађани.

– Да сам рекао данас друго име, рекли би да сам изабрао најгорег, Овако кажу да сам изабрао марионету. Не занима ме шта они имају да кажу, већ ме занима шта имају да кажу грађани Србије – поручио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара како коментарише критике својих политичких противника да је одуговлачио у избору мандатара владе и њихове тврдње да ће нови премијер бити марионета, Вучић је рекао да су те изјаве трагикомичне.

– Није прошло ни половина времена која је Уставом дата да донесем одлуку о мандатару. То сам могао да урадим и крајем овог месеца. Нисам то урадио, већ после посете Казахстану, као што сам и рекао – рекао је Вучић.

Поручио је да је веома важно да покушамо да размишљамо о резултатима, а не да никада ништа не ваља и није добро, већ какви ће режултати остати на семафору иза нас.

– Волели мене или не чињеница је да 15. јуна имате 20 милијарди суфицита са свим плаћеним катама, а да нисмо подигли новац од ЕПС и Телекома, што су највеће једнократне уплате. То све говори о значајним резултатима и то је добра основа за подизање плата – закључио је он.
Брнабић је 15. мандатар по реду од 1990. године када је у Србији уведено вишестраначје.
Вучић: Самит у оквиру Берлинског процеса 2019. у Нишу
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да самит земаља западног Балкана у оквиру Берлинског процеса буде одржан 2019. године у Нишу. Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је разговарао и са Ангелом Меркел и са другим лидерима, да је његова идеја била да се тај скуп одржи следеће године код нас, али да је договор да се он одржи у Лондону, што ћемо подржати, а да 2019. године буде одржан у Нишу. Како је рекао, није сигуран да Ниш има бас све капацитете за одржавање тако великог скупа, али да има времена до тада да се све припреми и изгради шта је потребно.

 
Мандатар у наредним данима треба да саопшти ко су чланови његовог кабинета, а председница парламента треба да сазове седницу на којој ће бити изабрана нова влада, а нови премијер треба да поднесе експозе у коме ће изнети циљеве и програм владе. Нова влада требало би да буде изабрана до 23. јуна за када је заказана инаугурација председника Вучића.
О контрамитингу
Говорећо о инциденту испред Скупштине Србије, Вучић је оценио да су организатори такозваног контрамитигна прекршили закон.
– Сваки пут су прекршили закон. Нисмо извели ниједног полицајца. Само један једини дан, када ништа нису заказали, ми смо заказали један једини скуп, да им не бисмо сметали. Они су рекли да ће бити заказан контра митинг. То су чињенице. Онда су почели, још од Зеленог венца почели да заустављају људе да дођу на скуп који су они организовали. Сва лица која су противзаконито поступила ће одговарати. Онда су они дошли на скуп којем не припадају. Појавили су се тражећи да изазову инциденте не би ли испали жртве. Морали су да их уклоне да би се избегле жртве. За ово што је неки из демократске странке дошао тамо, па је уклоњен, па то је посао обезбеђења. То им је задатак у складу са законом. Он је провоцирао људе. Свима је јасно шта се заправо десило – рекао је Вучић поводом протеста који су се организовали након избора одржаних у априлу.
Председник је додао да ниједан полицајац за ових пет година није употребио пендрек.

Понављање суђења Симатовићу и Станишићу скандал
Одговарајући на питање о понављању суђења некадашњим челницима Државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију „скандал пар екселанс“.

 
Вучић о Херцеговачкој: Рекао сам све што сам имао
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема више шта да каже у вези са рушењем објеката у Херцеговачкој улици у Савамали.

Вучић је, одговарајући на питање ко је одговоран за рушење објеката у Херцеговачкој улици, рекао да не зна шта би више рекао.

– Рекао сам шта мислим, а нисам ни тужилац, ни судија. А када бих вам рекао шта још мислим, рекли бисте да је Вучић коначно показао да је постао и тужилац и судија – рекао је Вучић.

– Суди се Симатовићу и Станишићу зато што политичке газде Трибунала нису задовољне пресудом. То је срамота за међународно и процесно право казао је Вучић на конференцији за штампу.

Он је подсетио да су Симатовић и Станишић ослобођени 2013.године, а онда су поново враћени пред суд 14 година касније.

– Каква правда се доноси после 14 година – упитао је Вучић.

Рекао је да никада лично није упознао те људе, али да је срамота шта се ради Симатовићу и Станишићу.

– Мисле да је у реду да пусте Рамуша Харадинаја са 19 убијених сведока, или Анта Готовину. Једини смисао у овоме је да се држава Србија окриви – нагласио је он додајући да то довољно говори о Хашком трибуналу.

Информер

2 КОМЕНТАРА

  1. Е сада смо стварно на ЕУропском путу, путу у пропаст!

    Сада ћемо имати геј параду сваки дан а не само једном годишње…..

  2. Тешко замисливо да ће ова гадуро католичко лезбејска да брани Космет.Такође да да ће дотична да се успостави
    нато окупацији Србије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*