Predstavljamo „Srbske pravoslavne pojce“

0

„SRBSKI PRAVOSLAVNI POJCI“ su „a kapelo“ sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike. U svom repertoaru neguju pesme prvenstveno duhovnog ali i nacionalnog, etno i starogradskog karaktera. POJCI su se okupili 26.novembra 2011. kada su četiri prijatelja, kolege sa Teološkog fakulteta rešili da darom za pesmu koji poseduju, ulepšaju crkvena bogosluženja.

Srbski pravoslavni pojci

Kako je ideja rasla, širio se spektar pesama i kako je raslo angažovanje ovog sastava, tako se i broj članova povećavao. POJCI danas broje 13 članova među kojima su i tri devojke.

Velikim trudom i zalaganjem Srbski pravoslavni pojci postaju nezaobilazan deo mnogih svetovnih okupljanja, a to prepoznaje i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i 31.oktobra 2013. daje blagoslov u svakom daljem njihovom radu na očuvanju srpske muzike.
U periodu koji je iza nas oni su dodano obogatili svoj repertoar za koji se sasvim sigurno može reći da je sem raznorsnosti postao i repertoar koji veliki broj pesama možda i jedini čuva od zaborava.

Od najvažnijih projekata u kojima su učetvovali, moramo izdvojiti, učestvovanje u snimanju drugog CD-a za obnovu manastira Stupovi kao i snimanje CD-a sa koračnicama za Vojsku Republike Srbije. Treba naglasiti da su rado viđeni gosti u srpskoj dijaspori ali i često u poseti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Planovi „Pojaca“ za skoriju budućnost su, snimanje svog prvog CD-a, kao i koncerti u celoj Srbiji, a posebno u Prizrenu. Želja ove grupe mladih entuzijasta a ujedno i neverovatnih pevača je da u budućnosti ulepšaju što više crkvenih ali i svetovnih manifestacija

Slava SRBSKIH PRAVOSLAVNIH POJACA su Sveta Trojica-Duhovi, jer sve što rade, rade u slavu Božiju.

http://www.pojci.com/

POSTAVI ODGOVOR

*