Predstavnica Labrisa: U SRBIJI ŽIVI POLA MILIONA GEJEVA!

0

Vasiljević je u debati u EU info centru, pred sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije „zakonski prepoznata“ i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu

U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a i dalje ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prva, ocenila je danas predstavnica Labrisa Jelena Vasiljvić.

Ona je to rekla na skupu u „Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?“ na kojem je ukazano na i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe.

Vasiljević je u debati u EU info centru, pred sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije „zakonski prepoznata“ i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu.

– Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti – rekla je Vasiljević.

Izrazila je nezadovoljstvo što Srbija još nema zakon o istopolnim brakovima koji bi omogućio obične stvari: da partnera mogu da odvedu u bolnicu, da mu ostave nasledstvo ili da zajedno uzmu kredit.

Na skupu su učestovale i poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnica udruženja Egal Helena Vukotić.

Ocenjeno je i da ništa značajno nije urađeno od prošle godine kada je zaključeno da u Srbiji nedostaje dijaloga i obrazovanja o LGBT temama, a nema ni adekvatnog kažnjavanja napada iz mržnje.

Vukotić je ocenila da se u Srbiji sve svodi na „gašenje požara“, i da LGBT zajednica postaje vidljivi kroz izveštaje iz „crne hronike“.

Umesto da sistem štiti zajednicu od 20.000 transrodnih osoba, nema izmena u matičnim knjigama, te se prijava da je neko promenio pol obavlja uz potvrdu ministara zdravlja i lokalne samouprave.

– Država mora da zna da 20 odsto ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80 odsto njih ne, iako se vrlo oseća i živi kao osoba suprotnog pola – rekala je Vukotić i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika građana.

beta

POSTAVI ODGOVOR

*