Pregovori o pomirenju Amfilohija i Vučića posredstvom crnogorskog lobija!

0

U toku su pregovori mitropolita Amfilohija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, oko pomirenja ili bolje reći primirja, kao i oko smirivanja strasti u SPC, koje su se rasplamsale nakon oprečnih izjava Amfilohija i patrijarha Irineja.

 

Crnogorski lobi, sačinjen od uglednih profesora i intelektualaca, već je izdejstvovao da patrijarh Irinej izađe sa pomirljivim stavom u javnost. Od Vučića se očekuje da ne nastavlja medijsku kampanju protiv Amfilohija. Zauzvrat bi Amfilohije morao da ublaži retoriku oko odnosa srpskih vlasti prema Kosovu.

Srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori je oćutao sukob Vučića i Amfilohija, ne stavljajući se ni na čiju stranu. Upravo srpski korpus u Crnoj Gori je uvek bio glavno uporište mitropolita Amfilohija. Ćutanje opozicionih Srba u Crnoj Gori, na koje se Amfilohije uvek oslanjao je ozbiljno zabrinulo mitropolita. Srbi u Crnoj Gori ne žele da ulaze ni u kakav sukob sa maticom Srbijom, pa ni zbog Amfilohija.

 

Inicijativa za pomirenje Amfilohija i Vučića je upravo potekla iz Crne Gore.

Patrijarha Irineja i većinu vladika SPC, zabrinjava moguća podela unutar crkvenih redova. Stoga je patrijarh, mada nije u najboljim odnosima sa Amfilohijem, rešio da prvi izađe sa pomirljivim stavom. Ipak, uspeh ovog pomirenja će najvećim delom zavisiti od umešnosti crnogorskog lobija koji posreduje i na kraju od ključnog igrača mitropolita Amfilohija.

 

Patriot

 

POSTAVI ODGOVOR

*