Прелиставање штампе са Драганом Вићановићем: ХААРП тренутно не ради! (ВИДЕО)

0

ТВ Пинк, тема јутра: Форсирање рата у медијима, гости Нада Поповић Перишић, декан Факултета за комуникацију и медије и Станислав Сретеновић, историчар.

О медијима, таблоидном новинарству, непотпуним информацијама…

Перишић: Медији чезну за насловима који могу да привуку пажњу. Од трача до инцидента диже рејтинг новинама. На основу непотпуних информација, импресија новинари додатно подгревају атмосферу. Ту реч рат почиње да бива доминантна. То ствара осећање несигурности међу грађанима. Буде тако емоције међу људима, различите. Одговорност медија је огромна, морају да се ослањају на чињенице.

Сретеновић: Нико није могао да претпостави да ће Берлински зид пасти 89. године. Све може да нас изненади. Са друге стране рат у СФРЈ је добар пример како медији покушавају да спинују и подигну тензију у народу.

Улога медија у распаду СФРЈ је била велика…

Перишић: Иво Андрић је писао да „фама претходи догађају“. Мислио је на Балкан. Значи ми гледамо приче које могу да доведу до тешких последица.

Сретеновић: Само ако будемо зрело друштво које на основу чињеница дискутује о прошлости можемо да вобезбедимо мир. 90-их су сви медији у СФРЈ играли на карту нерешених проблема из Другог светског рата. Ја мислим да је српско друштво сазрело. Суочавамо се са својом прошлошћу. А и у окружењу су направили добар корак ка томе.

Перишић: Лакше је правити панику, играти на емоције. То раде медији. А за озбиљну тему и истраживање потребно време, потребно је да се мисли. Што се код нас избегава.

Сретеновић: Извесно је да живимо у време када је насиље све присутније у друштвима. На жалост, има ратова, сукоба, насиља… Тензије чак и у САД због сукоба црнаца и белаца око убистава црнаца. Чак и је председничка кампања у САД прожета насиљем. Та друштва морају да се изборе са тим.

У Прелиставању штампе на ТВ Пинк гост је Драган Вићановић, уредник часописа Треће око, причао је о енергетским вампирима и ванземаљцима.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*