ПРЕЛОМИО: Јеремић одлучио да се кандидује за председника Србије

0

Председник ЦИРСД-а Вук Јеремић одлучио је да се кандидује на председничким изборима након опсежних консултације са најближим сарадницима, а ову одлуку ће објавити у недељу, сазнаје ексклузивно „Блиц” од извора блиских бившем шефу дипломатије.

– Преломио је након консултација с умним људима који су му помагали и у састављању програма – каже извор „Блица” близак бившем министру спољних послова.

Одлуку, како сазнајемо, Јеремић није донео напречац, већ после дуго размишљања и консултовања. Засад је, тврде наши извори, обезбедио подршку појединих локалних лидера, попут лидера Заједно за Србију Небојше Зеленовића, Мирослава Алексића из Трстеника, али и других појединаца који имају резултате у својим срединама. На тај начин је бивши шеф дипломатије обезбедио је преко потребну инфраструктуру.

Јеремић је и сам у више наврата претходних неколико месеци изјављивао да „интензивно размишља да се кандидује“.

– Кад бих се кандидовао, била би то моја најважнија одлука у каријери и стога прилазим озбиљно томе и не затрчавам се. Тешко се живи, народ је незадовољан и то се не може решити преко ноћи. Зато је од питања ко ће се кандидовати битније која решења понудити и ја се о том решењима саветујем с умним људима – рекао је Јеремић недавно.

На питања када би могао да донесе одлуку о томе хоће ли се кандидовати за место председника Србије, Јеремић је поновио:

– Кад будем сагледао могућности да понудим решења за проблеме грађана.

Јеремић је могућности очигледно сагледао и у месецима пред нама ће о програму разговарати са грађанима широм Србије.

Према резултатима неколико анкета које су у протекла два месеца радиле различите агенција за истраживање јавног мњења, Јеремић се веома високо котира. Све анкете показују да би у случају да се кандидује Александар Вучић, он био победник већ у првом кругу. У сваком другом сценарију, Јеремић би имао велике шансе да уђе у други круг, где је све могуће.

Јеремић има велику препознатљивост у јавности, и претходних година док није био у дневној политици није губио на популарности, а скоку рејтинга свакако је допринела његова кандидатура за генералног секретара Уједињених нација, где је заузео друго место иза Антонија Гутереша.

Квоте на кладионицама нешто су мање повољне по бившег шефа дипломатије, па тако Саша Јанковић, макар према кладионицама, има дупло веће шансе од Јеремића да постане председник. Најмање квоте су на Александра Вучића 1,85 и Томислава Николића 1,85, следе Војислав Шешељ и Ивица Дачић са квотом 10, Саша Јанковић 15, Никола Селаковић и Јоргованка Табаковић са 20, па тек онда Јеремић са квотом 25.

Кандидатура Вука Јеремића и коначан је знак да опозиција ипак неће имати једног кандидата.

Саша Јанковић је најавио кандидатуру пре десетак дана, док је лидер ЛДП Чедомир Јовановић рекао да ће се у случају Јеремићеве кандидатуре и он лично кандидовати.

ДС је званично саопштила да ће подржати Сашу Јанковића, исто је урадила и Нова странка Зорана Живковића, док се остали политички чиниоци још не изјашњавају.

Јеремић је до сада, осим са Јанковићем и Драганом Шутановцем, у више наврата разговарао са лидером СДС Борисом Тадићем и председником ЂБ Сашом Радуловићем.

Ко су све кандидати?

Засад је извесно да ће из проевропског дела опозиције на изборе изаћи Саша Јанковић и Вук Јеремић. Међу десно оријентисаним странкама, кандидатуру су најавили лидер радикала Војислав Шешељ, председник Двери Бошко Обрадовић, као и Александар Поповић из Демократске странке Србије. Актуелни председник Томислав Николић најавио је да ће одлуку о учешћу на изборима саопштити на Божић, али се после разговора са лидером СНС Александром Вучићем предомислио, па би Николић и Вучић пред грађане, како су рекли, требало да изађу на Сретење.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*