ПРЕЛОМНА ТАЧKА Kако је разграничење престало да буде светска ТАБУ ТЕМА

0

Аустријски председник Александар ван дер Белен изјавио је током Европског форума у Алпбаху да му се чини да је присуствовао историјском тренутку, мислећи на разговоре председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија. Да ли је то био заиста историјски тренутак тешко је рећи, али сасвим је сигурно да је Албах на неки начин постао прекретница када је реч о односу према идеји разграничења.

Непосредно пред форум стигла је недвосмислена порука из Вашинготна, када је саветник председника САД Доналда Трампа, Џон Болтон рекао да Америка не искључује територијалне корекције, а након сусрета у Албаху кренули су и из других светских центара моћи да пристижу сигнали да разграничење између Kосова и Србије није „табу тема“ и да би било добро поштовати оно што договоре Београд и Приштина.

Ипак, кренимо редом.

Џон Болтон, саветник америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност, рекао је у петак да се САД неће укључивати у расправу око идеје о размени територија између Србије и Kосова, али и да “постоје нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе преговарају”.

– Америчка политика је да ако две стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције. Заиста није на нама да то кажемо – рекао је пре неколико дана Болтон.

Управо ова изјава ођекнула је не само у домаћој, београдској и приштинској јавности, већ и у међународној, пошто су након ње наставиле да се нижу слични ставови, али и они не тако “тврди”, какви су до скоро били.

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Kиф био је обазрив, па је рекао да та земља, која је у процесу изласка из ЕУ, сматра да расправа о могућој подели или промени граница Kосова, разграничењу или размени територија мора узимати у обзир сва питања, ризике и цену. Kазао је и да “било која идеја која произиђе из дијалога Београда и Приштине мора да буде реална и достижна”, као и како ће она допринети унапређењу живота људи на терену, напретку у региону…+

Заокрет у ЕУ, мекши став Немачке

Поруке из Вашингтона и Лондона, међутим, нису биле тако искључиве као она из Берлина – нема мењања граница. То је пре десетак дана поручила канцеларка Ангела Меркел. Међутим, ситуација данас више не изгледа тако искључиво. Наиме, Меркелова је, како је сама рекла, разговарала са председником САД Доналдом Трампом о дијалогу Београда и Приштине, са којим се сагласила да подржавају све разговоре који воде ка циљу – решењу косовског проблема.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*