Премијер Хрватске: Мањине у Хрватској уживају сва права. Нарочито Срби!

Премијер Андреј Пленковић тврди да националне мањине у Хрватској уживају сва права која им припадају Уставом и уставним законом.

0

Како је рекао та права ће бити максимално поштована као што су и сада.
Он је у Ђакову, где је боравио у оквиру предизборне кампање за локалне изборе који ће у Хрватској бити одржани 21. маја и 4. јуна, указао да су саборски заступници из реда мањина од самога почетка део владајуће већине и да ће то и остати.

„Мањине, односно осам заступника националних мањина су од почетка рада моје владе део парламентарне већине. Дакле, ту уопште нема никаквих дилема“, рекао је Пленковић одговарајући новинарима на питање да коментарише најаве појединих мањинаца, Фуриа Радина и Вељка Кајтазија, да ће одустати од подршке влади.

Осврнувши се на изјаве које су уследиле након што је потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац дао изјаву за РТС у вези са реконструкцијом владе, Пленковић је објаснио да Пуповац, који је и председник Српског националног већа у тој изјави уопште није рекао оно што је било пренесено у медијима.

Пуповца је на груби начин одмах извређао заменик председника владајуће ХДЗ-а и потпредседника Сабора Милијан Бркић рекавши да он не може састављати хрватску владу, већ да то он може само у Србији, а у Хрватској ће то радити Хрвати.

„Господин Пуповац у изјави коју је дао једној телевизији из Србије уопште није рекао оно што је било пренесено у хрватским медијима. То је прва информација и то морамо јасно рашчланити“, казао је Пленковић.

Оценио је да је Пуповац дао „сасвим нормални коментар да ће се влада попунити једном када прођу локални избори и када буде нова седница Сабора“.

Пуповац је ту своју изјаву, навео је Пленковић, и сам потом потврдио у интервјуу хрватским медијима.

Додао је да је до свих евентуалних неспоразума довела дезинформација, а да оно што је јасно је његов став као председника ХДЗ-а и владе – мањине у Хрватској уживају сва права која им припадају Уставом и уставним законом, бројним другим прописима.

Истакнуо је и да је од самога почетка као премијер инзистирао да мањински заступници буду дио парламентарне већине те да је у сталном контакту с њима.

„Дакле, не импресионира ме овај изборни шушур који се генерише. Је ли неки проблем – није. Проблема нема, мањине су уз нас цело време, све знају, о свему су информисани, њихова права ће бити максимално поштивана као што је то и сада“, закључио је Пленковић.

Уставноправни стручњаци и опозициони заступници су на Одбору за Устав у четвртак усугласили да би нове министре требало предложити чим пре, најдуже у року од 30 дана од дана разрешења, дакле пре локалних избора, као и да државни секретари не би требало да присуствују седницама тела у ЕУ и одлучивати уместо министара.

Премијер је, међутим, рекао да ни с тим закључком није импресиониран, те да не види у чему је, како је рекао, драма.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*