Премијер Словачке Фицо: Исламу нема места у Словачкој – ми нисмо „мултикулти“

СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР ДОДАТНО ПОЈАСНИО: АКО НЕКОГА И БУДЕМО ПРИМАЛИ - БИЋЕ ТО ХРИШЋАНИ СА БЛИСКОГ ИСТОКА

0

СЛОВАЧКЕ власти не желе муслиманске избеглице у својој земљи ни према квотама ЕУ, а премијер те земље Роберт Фицо јасно је поручио да ће примити само хришћане са Блиског Истока, ако уопште морају примати мигранте.

„Волим јасне речи. Исламу нема места у Словачкој. Ми нисмо ,мултикулти’. Ми кажемо ,Не!’ и нећемо променити наше гледиште“, поручује Фицо, наводи „Дојче веле“.

Пред Судом ЕУ почео је процес о теми која оптерећује Унију већ дуже време – распоређивању избеглица по земљама чланицама, чему се противе Словачка и Мађарска.

Кад је 2015. године у Савету ЕУ донесена одлука о распоређивању по чланицама Уније око 120.000 избеглица које се налазе у избегличким камповима у Грчкој, Роберт Фицо био је приметно љут:

„То је наредба коју не можемо прихватити. Ја остајем при свом обећању: све док сам премијер ниједна ,квотна избеглица’ неће доћи у Словачку“.

На Словачку је према тој одлуци „отпало“ тек 805 избеглица које би требало да прими. Осим Словачке, против распоређивања су биле Мађарска, Чешка и Румунија.

Фицов кабинет почетком децембра 2015. године донео је одлуку да Словачка поднесе тужбу због квота пред Судом ЕУ.

„Ми смо Влада Словачке, влада суверене државе. Имамо право да поднесемо такву тужбу“, образложио је он, а тужби се прикључила и Мађарска.

Словачка има пет милиона становника, а мање од три одсто су странци који живе у тој земљи. Неколико хиљада њих су муслимани. У Словачкој су, у једном, сви сложни: усељавање, барем када је о муслиманима реч, није пожељно. А ако избеглица некако доспе у Словачку (16 их је наводно било ове године), најпре долази у једну врсту „логора за затворенике“, наводи „Дојче веле“.

Пресуда у овом спору очекује се најраније у октобру ове а најкасније у марту наредне године.

СРНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*