Премијера првог филма са КиМ од рата: Где је будућност Срба и Албанаца (ВИДЕО)

Премијера "Споразума", првог играног филма снимљеног НА КиМ после рата. Радоњић: Трагична судбина два дечака је слика историје два народа

0

ПОСЛЕ успеха на фестивалима у Врњачкој Бањи, Нишу, Лепосавићу, драма „Споразум“ редитеља и сценаристе Предрага Радоњића, вечерас је премијерно приказан пред београдском публиком у Великој сали Дома омладине.

„Споразум“ очекују и интернационалне премијере, у званичним селекцијама фестивала у Барселони, Лондону и Клужу, а реч је о првом дугометражном играном филму снимљеном на Косову и Метохији после рата. Окосница приче, како истиче Радоњић, има документарну утемељеност, настала је на основу једног од истинитих, трагичних догађаја које је пропратио радећи као новинар.

– Рекао бих да је „Споразум“ проистекао не из истинитог догађаја, већ из истине, личног сагледавања стварности коју сам бележио током петнаестогодишњег новинарског рада на Косову и Метохији, који је тражио начин да се искаже и на стваралачки, симболичан начин. И много тога другог у овом филму је аутентично, што је била не само моја намера, него и стицај околности у којима је филм сниман.

Главни јунак приче је дечак Александар, а радња филма почиње када његова породица, упркос страху, ипак одлучи да се врати у дом на КиМ, одакле је протерана после рата 1999. Ту одлуку види као једини излаз из безнађа, у којем живи у централној Србији. Повратак, међутим, и поред званичних речи добродошлице, у стварности није такав. Комшије из села, локални Албанци, постављују заседу на путу којим треба да прође камион са Александровом породицом. Међу њима је, против своје воље, и његов друг из детињства, Љуан, који је ту заједно са својим братом и оцем…

– Ово је само почетак заплета у животу главног јунака, који ће се суочити са избором у којем делује да љубав и част стоје једно насупрот другом. Прича је вишеслојна, кроз трагичну субину два дечака говори о односима Срба и Албанаца, а на метафоричан начин и о односу људи према Косову и Метохији, историји, садашњости и будућности ова два народа – каже Радоњић, који је филмом „Споразум“ успео да направи подвиг.

ИЛЕГАЛНИ ПУТЕВИ

Сцена на порушеном сеоском гробљу снимана је на српском делу гробља у центру Приштине. Нисмо имали дозволу за снимање, па смо октобра 2015. ушли на ово гробље са главним глумцем Александром Михаиловићем, као чланом наше „новинарске екипе“ – каже Радоњић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*