Preminuo legendarni kaskader Dragan Stanojević – Bata Kameni

0

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini, javlja RTS. Stanojević, koji se pojavio u više od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici „Sveti Sava” u Beogradu nakon krace bolesti.

Ostaće upamćen ne samo po svom kaskaderskom poslu, već i po mnogobrojnim epizodnim ulogama. Osnovnu školu završio je u Beogradu, gde je kasnije izučio automehaničarski zanat.

Prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu „Dugi brodovi”. Posle toga je snimao film za filmom. Stanojevića su iz milošte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni. Legenda srpske i jugoslovenske kinematografije ostvario je karijeru dugu više od četiri decenije.

Impresivan broj od više od 500 filmova u kojima je učestvovao, što kao kaskader što kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna sa domaćim i stranim velikanima filmske umetnosti.

Verovatno ne postoji nijedan poznati domaći glumac ili režiser da nije radio sa Batom Kamenim, a od stranih je saradivao sa Džonom Hjustonom, Klintom Istvudom, Li Marvinom, Andželikom Hjuston, Ricardom Bartonom, Savinom Geršak, Entonom Edvards, Kirk Daglasom i mnogim drugim.

Od brojnih priznanja koje je dobio isticu se nagrada za životno delo na Filmskom festivalu u Nišu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*