Preminuo prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju

  Džon Glen, prvi Amerikanac koji je imao orbitalni let oko Zemlje 1962. godine, preminuo je danas u 96. godini, saopštio je Univerzitet u Ohaju koji nosi njegovo ime.

  0

  Glen je u februaru 1962. godine postao prvi američki astronaut koji je obleteo Zemlju u malom svemirskom brodu „Frendšip 7“ i pridružio se sovejstkom kosmonautu Juriju Gagarinu koji je godinu dana ranije imao isti orbitalni let.

  Bivši astronaut je pre nekoliko dana prebačen u bolnicu dok je pre nekoliko godina imao operaciju na srcu.

  Džon Glen je bivši američki pilot, astronaut i senator. Bio je pilot u Marinskom korpusu i poslednji preostali član grupe „Merjkuri Sedam“, elitnih probnih pilota koje je odabrala NASA da upravljaju eksperimentalnim svemirskim brodom „Merkjuri“ i koji su postali prvi američki astronauti.

  On se 1965. godine povukao iz vojske i dao otkaz u agenciji NASA da bi mogao da se kandiduje za javnu funkciju. Kao član Demokratske strane, Glen je izabran da predstavlja Ohajo u američkom Senatu od 1974. do 1999. godine.

  Glen je dobio Kongresnu svemirsku medalju časti 1978. i Predsedničku medalju slobode 2012.

  Uvršten je u Astronautsku kuću slavnih 1990.

  Dok je još bio aktivan senator, Glen je 29. oktobra 1998. godine postao najstarija osoba koja je letela u svemir (sa punih 77 godina), i jedina osoba koja je letela na programima „Mejrkuri“ i „Spejs-šatl“.

  BETA

  POSTAVI ODGOVOR

  *