ПРЕСЕ: Беч преговара да илегалне мигранте смести на Балкан

0

Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара за протеривање илегалних миграната, пише бечки дневник „Пресе“.

Беч „већ води преговоре“ са Београдом, Тираном, Скопљем и Приштином о успостављању „кампова за протеривање особа које у Аустрији буду добиле негативан одговор на захтев за добијање азила, а које су дошле преко балканске руте“, тврди Пресе.

Та лица, према писању овог листа, треба да буду привремено „паркирана“ у некој, за мигранте „мање атрактивној земљи“.

Пресе наглашава да земље Западног Балкана заузврат траже новац, а да Беч тренутно разматра и правне могућности.

„У протеривању треба да помогне Фронтекс, али зато мора бити промењен мандат те агенције Европске уније. Фронтекс, како би желели у Бечу, требало би да мигранте које спасе на мору убудуће одмах враћа у северну Африку“, наводи аустријски лист.

Како се додаје, за разлику од Италије, аустријски канцелар Себастијан Курц не жели да центри за прихват, у којима би мигранти могли поднети захтев за азил, буду успостављени у северној Африци, јер страхује да би на тај начин привукли превише људи.

За сада је нејасно које величине ће бити планирани кампови за протеривање на Балкану, додаје лист.

Данска и Холандија, како истиче Пресе, подржавају тај пројекат.

Две недеље пред преузимање председавања ЕУ, аустријска влада инсистира на промени парадигме о европској политици према мигрантима.

У томе канцелар следи два пројекта истовремено – успостављање кампова за протеривање изван ЕУ заједно са Данском, као и успостављање „осовине вољних“ којом би се затвориле спољне границе ЕУ, наводи Пресе.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*