PRESE: Beč pregovara da ilegalne migrante smesti na Balkan

0

Austrijska vlada pregovara sa zemljama Zapadnog Balkana o uspostavljanju centara za proterivanje ilegalnih migranata, piše bečki dnevnik „Prese“.

Beč „već vodi pregovore“ sa Beogradom, Tiranom, Skopljem i Prištinom o uspostavljanju „kampova za proterivanje osoba koje u Austriji budu dobile negativan odgovor na zahtev za dobijanje azila, a koje su došle preko balkanske rute“, tvrdi Prese.

Ta lica, prema pisanju ovog lista, treba da budu privremeno „parkirana“ u nekoj, za migrante „manje atraktivnoj zemlji“.

Prese naglašava da zemlje Zapadnog Balkana zauzvrat traže novac, a da Beč trenutno razmatra i pravne mogućnosti.

„U proterivanju treba da pomogne Fronteks, ali zato mora biti promenjen mandat te agencije Evropske unije. Fronteks, kako bi želeli u Beču, trebalo bi da migrante koje spase na moru ubuduće odmah vraća u severnu Afriku“, navodi austrijski list.

Kako se dodaje, za razliku od Italije, austrijski kancelar Sebastijan Kurc ne želi da centri za prihvat, u kojima bi migranti mogli podneti zahtev za azil, budu uspostavljeni u severnoj Africi, jer strahuje da bi na taj način privukli previše ljudi.

Za sada je nejasno koje veličine će biti planirani kampovi za proterivanje na Balkanu, dodaje list.

Danska i Holandija, kako ističe Prese, podržavaju taj projekat.

Dve nedelje pred preuzimanje predsedavanja EU, austrijska vlada insistira na promeni paradigme o evropskoj politici prema migrantima.

U tome kancelar sledi dva projekta istovremeno – uspostavljanje kampova za proterivanje izvan EU zajedno sa Danskom, kao i uspostavljanje „osovine voljnih“ kojom bi se zatvorile spoljne granice EU, navodi Prese.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*