Пресечен ланац лажних бракова за 3500 евра

Словачка полиција пресекла је уходани канал којим су махом Срби, Црногорци или Македонци преко лажних бракова за 3.500 евра долазили до боравишних и радних дозвола у ЕУ

0

Словачка полиција пресекла је уходани канал којим су махом Срби, Црногорци или Македонци преко лажних бракова за 3.500 евра долазили до боравишних и радних дозвола у Немачкој, Данској и другим западним земљама и ухапсила је петорицу Словака који су од тога направили рентабилни бизнис.

Словакиње би прво средиле сва документа за венчање у иностранству, а затим су вођене у Србију где би након склапања брака добијале 3.500 евра.

„Затим би заједно са својим лажним супругом одлазиле у Немачку или Данску и тражиле дозволу за боравак“, казала је данас за онлајн дневник Актуалитy, портпарол словачке полиције Дениса Балогова.

Дозволу за боравак Словакиње би у Немачкој добијале лако пошто су држављанке чланице Европске уније, а младожењама са западног Балкана одобраван је такође без проблема боравак по основу спајања породице.

Словачка полиција ухапсила је петорицу чланова те организовано групе, двојица шефова остаје током истраге у затвору док су преостала тројица пуштена да се бране на слободи. За кривично дело шверца имиграната прети им по словачким законима од две до осам година затвора.

Истрага за сада има чврсте доказе за пет, а испитује се још најмање 20 таквих лажних наменских бракова које су склопиле Словакиње старости од 21 до 43 године са мушкарцима са западног Балкана.

Од почетка године словачка полиција ухапсила је 23 особе које су организовале лажне бракове да имигранти углавном из Србије, Црне Горе, Македоније, Индије и Нигерије дођу до легалних дозвола за боравак и рад у Немачкој или Данској.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*