Престаје ли Немачка коначно да буде спољнополитички вазал Америке?

0

Пише: Игор ГАШКОВ

МИНИСТАР спољних послова Немачке Зигмар Габријел изјавио је да Берлин мора ојачати своју улогу у свету и преиспитати односе са Сједињеним Државама

Он је такав заокрет у немачкој политици назвао изнуђеним, повезавши га са непредвидљивошћу Американаца: „Увереност са којом смо на САД – упркос разногласјима – гледали као на заштитника сада је почела да се руши“.

Габријел је открио да ће његова земља због тога према САД разрадити „нову политику“.

Хлађење односа између Вашингтона и Берлина почело је са доласком Доналда Трампа на власт.

Руски аналитичар који живи у Немачкој – Андреј Кортунов – сматра да то није нимало случајно: Меркелова је један од лидера либералног глобализма, а Трамп – понајпре протекциониста.

Сусрет између Трампа и Меркелове у Белој кући завршио се без уобичајеног руковања. Две земље су се разишле и поводом гасовода Северни ток-2.

Зато је све што је Габријел 5. децембра рекао на Спољнополитичком форуму у организацији Фондације „Кербер“ – још један корак који Немачку удаљава од САД. Поготово што је улогу ЕУ у свету назвао безначајном, па нагласио:

„Немачка себи више не може дозвољавати да чека док Вашингтон доноси одлуке. Свет је све неудобније место. Већ поодавно примећујемо да за нас, упркос нашем економском благостању, у међународној политици нема никаквог удобног места“.

Габријелов наступ је суштински отворио важно питање: колико је Берлин у стању да на себе преузме улогу политичке силе спремне да са Вашингтоном разговара на равној нози?

Кортунов указује: „У ЕУ су у већини они који желе више а не мање немачког лидерства. У Берлину се види и економска локомотива. Сви признају да нема алтернативе немачком лидерству у Европи. Проблем је што није јасно желе ли лидерство сами Немци. Многи од њих сматрају да Берлин превише напора троши на Европу и да би боље било да се још више усредсреди на унутрашње проблеме“.

Немачка би – да би реално имала статус велике силе – морала превладати своје заостајање у војној сфери.

После Трамповог доласка на власт, у ЕУ су све гласнији они који траже да ЕУ добије своју армију са знатним немачким учешћем. Имају у виду оружане снаге које би Габријеловим изјавама давале већу тежину, али такве снаге траже озбиљне инвестиције

ЕУ је економски потпуно спремна за те трошкове, али је апсолутно политички неспремна да се разиђе са NATO.

Развој ситуације у Немачкој указује да Габријеловом наступу треба поклонити велику пажњу. Ангела Меркел је принуђена да о новој влади преговара са Габријеловом Социјалдемократском партијом, а немачки новинари пишу да ће он у будућој влади бити „број два“.

А то значи да ће глас политичара који траћи „нову политику у односима са САД“ бити још – јачи…

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*