Пресуда: Драшковић, Спасић и Вукотић добили доживотни затвор!

0

Порота бриселког криминалног суда објавила је синоћ пресуду тројици осумњичених за убиство Енвера Хадрија, којом су Божидар Спасић, Андрија Драшковић и Веселин Вукотић осуђени на доживотну робију

Вукотић и Драшковић осуђени су као непосредни извршиоци, а Спасић као организатор убиства. О овој пресуди одлучивало је 12 поротника који су оптуженима дали максималне запрећене казне, без у узимања у обзир олакшавајућих околности, пише Блиц.

Енвер Хадри убијен је у фебруару 1990. године. Истрага је показала да је у питању политичко убиство Хадрија, некадашњег председника Покрета за људска права, које је организовала УДБА, преноси БИРН.

Мотив злочина био је, према пресуди, политички, јер је Хадри штитио интересе косовских Албанаца и залагао се за независност јужне српске покрајине.

Енвер Хадри, шеф комитета за људска права на Kосову, убијен је 25. фебруара 1990. године, хицем у главу, када се око 16.30 сати зауставио на семафору у белгијском граду Сен Жилу. Хадри је убијен пуцњем из аутомобила који је пројурио поред возила у ком се налазила жртва. Према речима неколико сведока, пуцач је отворио прозор са сувозачеве стране и испалио хитац. Хадри је преминуо два сата касније у болници.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*