Пресуда Мишковићу на скоро 1.000 страна

0

Специјални суд је, после вишемесечне израде писаног отправка, проследио одбрани и тужилаштву првостепену пресуду, којом је власник Делта холдинга Мирослав Мишковић осуђен пет година затвора и новчану казну од осам милиона дина

Kако Тањуг сазнаје, пресуда, која је јавно објављена у суду 20. јуна, написана је на 986 страна.

Суд међутим још није завршио, односно проследио писани отправак пресуде коју је три месеца раније, 25. марта изрекао Мишковићевом сину Марку Мишковићу, Милу Ђурашковићу и осталим оптуженима у истом случају, који је за власника Делте раније раздвојен због операција.

Наиме, без писаног отправка пресуде, није могуће уложити жалбу односно покренути другостепени поступак.

Првостепеном пресудом Мирослав Мишковић је осуђен јер је, како је суд закључио, помогао сину Марку да утаји порез по одбитку од око три милиона евра, али је због недостатка доказа ослобођен од оптужби да је оштетио путарска предузећа, односно да је финансијским пословањем извлачио новац из њих.

На ову пресуду право жалбе у року од 30 дана има како Мишковић и његови браниоци, тако и тужилаштво за организовани криминал, а о жалби ће одлучивати Апелациони суд у Београду.

Специјални суд у Београду ослободио је зимус недостатка доказа и Мишковићевог сина Марка Мишковића, Мила Ђурашковића и остале окривљене оптужби за оштећење путарских предузећа у Србији.

Суд је, међутим, сина власника „Делта холдинга“ осудио на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара због утаје пореза приликом тврговине акцијама са Ђурашковићевим путарским предузећима.

Мишковићево предузеће „Мера Инвест“ дужно је да плати 320.280.000 динара због утаје пореза.

Ђурашковић је због оштећења крушевачка Фабрике мазива (ФАМ) и утаје пореза осуђен на седам година затвора и новчану казну од шест милиона динара, а његови сарадници на казне од три до пет година затвора.

Ђурашковић је такође пресудом обавезан да на име противправне имовинске користи стечене по основу неизмиреног пореза на капитални добитак физичког лица, уплати у буџжет Србије 152,7 милиона динара, у року од 30 дана од правноснажжности пресуде.

 

 

Taнјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*