Претња из Естоније: У случају напада, РУСИЈА ГУБИ САНКТ ПЕТЕРБУРГ

0

Бивши председник Естоније Томас Хендрик Илвес изјавио је да би Русија, у случају да нападне његову земљу, могла да изгуби неколико великих градова, између осталог и Санкт Петербург.

Одговарајући на питање постоји ли претња за Естонију, он је рекао да тренутно у војном смислу она не постоји, али да је то зато што је његова земља чланица НАТО-а.

„Наравно, Русија би могла да нападне Естонију, али би највероватније убрзо затим остала без неколико великих градова — Омска, Томска, а да не говорим о Санкт Петербургу“, рекао је он.

Бивши естонски председник је такође нагласио да се руска претња углавном заснива на дискредитацији Естоније, те да тај процес траје већ 27 година.

Руски медији подсећају да је званична Москва у више наврата говорила да нема намеру да напада ниједну чланицу Северноатлантске алијансе, као и да НАТО овом реториком настоји да иницира хистерију међу јавним мњењем како би оправдала присуство великог броја војске на источним границама.

Дипломатија великих држава попут Русије не поставља хистеричне ултиматуме, изјавио је раније шеф комитета Државне думе за међународне односе Леонид Слуцки поводом изјаве шефа естонске дипломатије да ће Талин убудуће са Москвом разговарати са позиције силе.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*