Prevaspitavanje Trampa: Nove priče o „ruskim nuklearnim strahotama“

List New York Times je pozivajući se na anonimne izvore napisao da je Rusija tajno razmestila na svojoj teritoriji nove sisteme krstarećih raketa, kršeći na taj način sporazum sa SAD. Ruski zvaničnici odbacuju optužbe, a eksperti smatraju da ta publikacija može imati pozadinu u događajima vezanim za unutrašnju politiku SAD.

0

„Rusija je tajno postavila nove krstareće rakete“ – tako počinje članak američkog lista New York Times u kome se tvrdi da Moskva krši Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg i malog dometa (RSMD) iz 1987. godine. Pozivajući se na neimenovane predstavnike administracije Bele kuće, NYT piše da je Rusija napravila i postavila na položaje novu krstareću raketu kopnenog baziranja sa nuklearnom bojevom glavom.

Publikaciju je prokomentarisao senator iz Arizone Džon Mekejn. Po njegovom mišljenju, krstareća raketa koju tobože poseduje Rusija ugrožava bezbednost saveznika SAD iz NATO-a i njihovih snaga u Evropi. „Vreme je da nova administracija preduzme hitne mere za pojačanje sredstava odvraćanja u Evropi i zaštiti svoje saveznike“, pozvao je Mekejn. Rusija, međutim, smatra da su Mekejnova strahovanja neosnovana.

„Nedokazane tvrdnje“

Po rečima portparola predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Rusija poštuje međunarodne sporazume koje je potpisala, uključujući i Sporazum o RSMD. „Niko zvanično nije optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o RSMD“, podsetio je Peskov. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takođe je odbacilo američke optužbe. Direktor kancelarije za pitanja neširenja i kontrole naoružanja Mihail Uljanov rekao je da su primedbe upućene Rusiji neosnovane i ničim nisu potkrepljene.

Timofej Bordačov, direktor Centra za kompleksna evropska i međunarodna istraživanja Nacionalnog istraživačkog univerziteta „Visoka škola ekonomije“ u razgovoru sa dopisnikom „Ruske reči“ takođe je istakao da SAD teško mogu dokazati svoje optužbe. „Nisu predočeni nikakvi dokazi, čak nisu imenovani ni funkcioneri koji govore o kršenju sporazuma“, rekao je Bordačov. „To je potpuno nedokazana tvrdnja“.

Zakulisna borba u Vašingtonu

Eksperti sa kojima se konsultovala „Ruska reč“ ističu da publikacija u NYT može biti vezana za konfrontaciju u unutrašnjoj politici SAD. Mnogi predstavnici američke političke elite strahuju da predsednik Donald Tramp teži poboljšanju odnosa sa Rusijom i žele da to spreče.

Timofej Bordačov pretpostavlja da publikacija u NYT može biti dezinformacija koju su u medijski prostor namerno „ubacili“ pripadnici tvrde struje u odnosima sa Rusijom. „Takvo ’raketiranje’ medijskog prostora je ’teška artiljerija’ čiji zadatak nije da se ustanovi stvarno stanje, nego da se stvori određena politička atmosfera u kojoj će odmrzavanje odnosa između Rusije i SAD biti nemoguće“, smatra ekspert.

Njegovo mišljenje deli politikolog Fjodor Lukjanov, glavni urednik lista „Rossiя v globalьnoй politike“. „Mi vidimo sukob većeg dela vladajuće klase sa Trampom u pokušaju da se on parališe, ako ne i da se odstrani sa vlasti“, rekao je Lukjanov za „Rusku reč“.

Ekspert je istakao da je Rusija postala „univerzalno sredstvo“ protiv Trampa koje je korišćeno još u predizbornoj kampanji, kada ga je Hilari Klinton optuživala da je on u neku ruku marioneta Kremlja. „Prema tome, svaka nova priča o podmuklim planovima i verolomstvu Rusije koristi se opet protiv Trampa“, kaže Lukjanov.

Nuklearni spor i posledice

Lukjanov takođe ističe novi trend u međunarodnim odnosima. On skreće pažnju na to da se sada daleko intenzivnije nego ranije razmatraju pitanja vezana za nuklearne arsenale i stratešku bezbednost. „U SAD je aktuelno pitanje modernizacije nuklearnog potencijala, a možda i nove trke u naoružanju“, smatra ekspert. „Donedavno se mislilo da problem nuklearnog oružja pripada prošlosti, a sada se ispostavilo da uopšte nije tako“.

Pitanja nuklearnog oružja ne brinu samo Ameriku, nego i Evropu, i zato optužbe da Rusija krši Sporazum o RSMD podgrevaju atmosferu uoči Minhenske konferencije o bezbednosti koja će se održati 17-19. februara, ističe Lukjanov. „Ta konferencija je svojevrsni barometar raspoloženja evroatlantske zajednice, tako da pristalicama tvrde linije u odnosima sa Rusijom ništa ne smeta da malo podgreju strahove evropskih saveznika Amerike“, kaže Lukjanov.

Oleg JEGOROV, Ruska reč

POSTAVI ODGOVOR

*