Преживели пожар, грцају у дуговима

0

Дејану и Нини Рајковић, родитељима троје деце, у децембру прошле године изгорео изнајмљен стан. Бившем газди на име штете морају да плате 4.000 евра

ИКОНЕ једино нису изгореле. Ствари нисмо могли да спасемо, жена и деца су само излетели на улицу. Ту смо сви и остали, јер је ватра од стана направила згариште – говори за „Новости“ Дејан Рајковић (47), којег је у децембру прошле године задесила велика несрећа, када се у згради у Дорјанској улици на Звездари запалио изнајмљени стан у којем је живео са супругом Нином (42) и децом Јаном (8), Петром (7) и Симеоном (4).

Овој петочланој породици је неопходна новчана помоћ како би бившем станодавцу средили изгорели стан и измирили штету од скоро 4.000 евра коју је направила ватрена стихија.

– Пожар је букнуо 18. децембра прошле године, око 13 часова. Запалио се округли калорифер. Ћерка је прва видела да гори, прво је захватио дечји кревет на спрат. У фиокама испод кревета биле су перјане јакне и тад је све плануло. Успела сам да ту грејалицу искључим из струје, да не захвати електричне инсталације – присећа се Нина, којој је после овог догађаја оболела штитаста жлезда, а бори се и са депресијом.

Покушала је да угаси пожар, али безуспешно, пламен је гутао стан од педесетак квадрата. Гореле су нагомилане дечје ствари, књиге, играчке, одећа. Срећом, мајка и деца су неповређени изашли напоље, у хладни децембарски дан. Само у чарапама, нису стигли ни да се обују.

Оно што није изгорело, постало је неупотребљиво. Први им је помогао кум, нашавши им тродневни смештај, али требало је мислити шта и како даље.

– Помогли су нам многи добри људи, покренули су акције путем друштвених мрежа, преко Цркве, набавили су нам одећу, нашли су нам стан у коме тренутно живимо и плаћамо кирију. Све што имамо, добили смо. Чак и кашике и виљушке.

Дејан и његова супруга су незапослени. Он је апсолвент астрофизике и повремено даје приватне часове из математике, а Нина је економиста. Живе од социјалне помоћи и дечјег додатка, што укупно износи 26.000 месечно. Недовољно да покрију трошкове закупа стана у ком тренутно живе, а камоли да хране, облаче и школују троје деце.

Рајковић је бившем станодавцу до сада помогао у чишћењу изгорелог стана, а урађени су и неки ситни радови. Не зато што је Дејан био лењ, већ зато што није имао довољно новца. Бивши газда, како Рајковић каже, има разумевања па још чека да му намире штету. Ови скромни људи се надају да ће се наћи неко ко ће им помоћи да реше овај новчани проблем, па да макар мало одахну, и да из дужничког минуса дођу на „позитивну“ нулу.

И ВАТРОГАСЦИ СЕ ЧУДИЛИ

– ВАТРОГАСНА јединица је стигла брзо и учинили су све што су могли, али узалуд. Зидови су горели до цигле, плафон је изгорео, видела се она трска која се ставља између плоча. Проценили су да је темпертаура била изнад хиљаду степени. Могла је цела зграда да изгори – сећа се Дејан.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*