„Приближавање“ Библије млађим генерацијама кроз интернет сленг пун псовки – Bitmoji Библија?

0

У сусрет великом хришћанском празнику, Ускрсу, двојица креативаца су на интернет поставили своју верзију Библије за коју мисле да би могла да привуче млађе генерације које су одрасле уз нове технологије, рачунаре, интернет, а пре свега уз мобилне телефоне.

Библија, збирка текстова на коју се ослањају јудаизам и хришћанство, до сада је преведена на (службено) 670 језика, а њени поједини делови могу да се пронађу преведени и на више од 3.300 различитих језика. Међутим, доба интернета, млади нараштаји и друштвене мреже довели су до тога да данас све више комуницирамо емотиконима, па зашто Библија не би била преведена и на њихов „језик“?

 

„Већа је шанса да ће данашња да прочитају текстуалне поруке него књиге“, рекао је ко-креатор Daniel Eckler путем Твитер ДМ-а. „С обзиром да је Библија преведена на више од 3.000 језика, мислио сам да би требало да буде преведена на један од најпопуларнијих савремених језика.“

Тим размишљањем су се водили Daniel Eckler и Phil Lebovits када су кренули у израду веб верзије Библије илустроване, или правилније речено испричане, искључиво кроз емотиконе. За илустрацију су користили апликацију Битмоји, иначе у власништву компаније Снап и интегрисану у Снапчат. Битмоџи иначе служи за претварање властитог лика у цртани, па је тако послужила и за израду цртаних ликова попут Адама и Еве, Давида и Голијата, Ноје, Самсона, Исуса, Мојсија и других личности из Библије. „Битмоџи су изненађујуће флексибилни, с њима можете да испричате разне врсте прича“, рекао је Еклер. Наводећи одломак из Постанка о томе да цео свет говори истим језиком, Еклер верује да је „важно говорити људима на њиховом језику“.

Битмоџи Библија појавила се на интернету пре католичког Ускрса, и доступна је за (условно речено) читање само путем Интернета на сајту bitmojibible.com. Намењена је, како сами аутори кажу, онима који духовну инспирацију траже на Твитеру или Фејбуку, као и онима који желе да науче неке библијске приче без да се замарају речима.

Mashable

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*