„Približavanje“ Biblije mlađim generacijama kroz internet sleng pun psovki – Bitmoji Biblija?

0

U susret velikom hrišćanskom prazniku, Uskrsu, dvojica kreativaca su na internet postavili svoju verziju Biblije za koju misle da bi mogla da privuče mlađe generacije koje su odrasle uz nove tehnologije, računare, internet, a pre svega uz mobilne telefone.

Biblija, zbirka tekstova na koju se oslanjaju judaizam i hrišćanstvo, do sada je prevedena na (službeno) 670 jezika, a njeni pojedini delovi mogu da se pronađu prevedeni i na više od 3.300 različitih jezika. Međutim, doba interneta, mladi naraštaji i društvene mreže doveli su do toga da danas sve više komuniciramo emotikonima, pa zašto Biblija ne bi bila prevedena i na njihov „jezik“?

 

„Veća je šansa da će današnja da pročitaju tekstualne poruke nego knjige“, rekao je ko-kreator Daniel Eckler putem Tviter DM-a. „S obzirom da je Biblija prevedena na više od 3.000 jezika, mislio sam da bi trebalo da bude prevedena na jedan od najpopularnijih savremenih jezika.“

Tim razmišljanjem su se vodili Daniel Eckler i Phil Lebovits kada su krenuli u izradu veb verzije Biblije ilustrovane, ili pravilnije rečeno ispričane, isključivo kroz emotikone. Za ilustraciju su koristili aplikaciju Bitmoji, inače u vlasništvu kompanije Snap i integrisanu u Snapčat. Bitmodži inače služi za pretvaranje vlastitog lika u crtani, pa je tako poslužila i za izradu crtanih likova poput Adama i Eve, Davida i Golijata, Noje, Samsona, Isusa, Mojsija i drugih ličnosti iz Biblije. „Bitmodži su iznenađujuće fleksibilni, s njima možete da ispričate razne vrste priča“, rekao je Ekler. Navodeći odlomak iz Postanka o tome da ceo svet govori istim jezikom, Ekler veruje da je „važno govoriti ljudima na njihovom jeziku“.

Bitmodži Biblija pojavila se na internetu pre katoličkog Uskrsa, i dostupna je za (uslovno rečeno) čitanje samo putem Interneta na sajtu bitmojibible.com. Namenjena je, kako sami autori kažu, onima koji duhovnu inspiraciju traže na Tviteru ili Fejbuku, kao i onima koji žele da nauče neke biblijske priče bez da se zamaraju rečima.

Mashable

POSTAVI ODGOVOR

*